NAJVIŠI VRH SRBIJE Otkrivamo nedoumice o Đeravici (VIDEO)

18:12

Turizam 0

Tamo dole, na krajnjem jugu, gde Dinarski planinski masiv ima da ponudi ono najlepše u svojoj surovosti, ponosno stoji četrdeset planina u čijem se reljefu najbolje oslikavaju porođajne muke majke Zemlje, gradeći tako impozantni venac Prokletija sa kojih se uzdiže najviši vrh Srbije, Đeravica.

NAJVIŠI VRH SRBIJE Otkrivamo nedoumice o Đeravici (VIDEO)
Printscreen

Planinski venac Prokletija se prostire kao vezivna spona i prirodna granica između Crne Gore, Albanije i južnog dela Srbije, u severozapadnom delu njene južne pokrajine, Kosova. Ovaj planinski gorostas, prepun kristalno čistim rekama i jezerima, svoje rasprostiranje započinje od Skadarskog jezera i reke Drim na jugu, i tako se “provlači” između Komova i Mokre planine na zapadu u Crnoj Gori, potom metohijske doline na istoku i Mokre gore i Suve planine na severu. Jovan Cvijić je, istražujući ovaj pojas Dinarida, nazvao ove planine Prokletijama i taj naziv ostade i do danas. Nekada su se ove planine zvale Monti Troiana, po staroj Troji za koju se smatra da je bila na mestu današnjeg Skadra.

Samo ime ovih planina na simboličan način opisuje njihovu nepristupačnost, krševiti i ljuti kraški predeo, njegovu divljinu i neprohodnost, i ne samo ove prirodne karakteristike. U ime Prokletija utkan je, na neki način i onaj sociološki aspekt, posebno one društveno~istorijske prilike koje su vekovima simbolizovale ovaj kraj i bile utkane u njegov svakodnevni život sve do sredine XX veka, a to su lična nesigurnost, opasnost i anarhija.

Na planinama Prokletija su mnogobrojni vrhovi koji premašuju 2000m nadmorske visine. Sa one strane koja pripada Srbiji, tu su vrhovi Starac (2426m), potom Karanfil (2480m), zatim Žuti kamen (2522m) i vrh Marjaš (2530m), a kao kruna sa ove strane Prokletija, uzdiže se Đeravica sa svojih 2656m nadmorske visine. Ujedno, Đeravica je drugi najviši vrh Prokletija, posle  Jezerskog vrha sa 2694m, koji se nalazi na albanskoj strani.

Samim tim, Đeravica je najviši vrh Srbije. Nalazi se u opštini Dečani, tačno iznad manastira Visoki Dečani, zadužbine srpskog kralja, Stefana Dečanskog. Ova oblast je čuvena i po mnogobrojnim jezerima ledničkog porekla, od kojih je najveće Đeravičko jezero, u obliku zuba. Jezero se nalazi na 2200m nadmorske visine, a iz njega ističe reka Ribnik. U blizini su gradovi Peć i Đakovica, kao dva najveća mesta zapadnog Kosmeta. Na ovom potezu može se uživati u straroj balkanskoj arhitekturi, koju najbolje možete upoznati u Peći.

NAJVIŠI VRH SRBIJE Otkrivamo nedoumice o Đeravici (VIDEO) Printscreen
 

 

Ona je najbolje ovaploćena u starim kućama  koje se još zovu metohijske kule, među njima posebnu pažnju privlače Jašar~pašin konak, kuća Protića i, na kraju, Tahir begova kula. Posetite i park Karačag i reku Bistricu, a mitska Metohija i grad Peć će vas zaista zaintrigirati. Sam ambijent okružen planinama: Mokra Gora, Šar planina, Prokletije i Paštrik (koje valja obići i videti) učiniće da ponovo poželite da vidite Peć. Kao kruna avanturisanja po ovom kraju, pre uspona na Đeravicu, najveći greh bi, pored Dečana, bio ne posetiti Pećku Patrijaršiju. To je duhovni kompleks sastavljen od skupa crkava; nalazi se nadomak Peći, na obali Pećke Bistrice, na ulazu u Rugovsku klisuru. Ovo je srednjovekovni kompleks od izuzetnog kulturno~istorijskog značaja, gde je pohranjena zaostavština velike umetničke vrednosti. Takođe, pored svega što možete posetiti je i Spomenik prirode Šam~dud star 750 godina. Čitav je kraj je popunjen mnogim atrakcijama, i to na veoma malom prostoru, što mnogo doprinosi uštedi vremena, pa eto još dodatnog razloga za posetu. Spremite se za avanturu i pođite tamo gde ćete biti najbliži nebu.

Komentari(0)

Loading