Svi misle da je Đeravica najviši vrh Prokletija, ali...

19:00

Turizam 0

Nije im čuveni srpski geograf Jovan Cvijić bez razloga dao ime Prokletije. Surova i divlja priroda glavna je karakteristika planinskog masiva koji čini oko 40 odvojenih planina predstavljajući prirodnu granicu između Srbije, Crne Gore i Albanije.

Svi misle da je Đeravica najviši vrh Prokletija, ali...
Printscreen

Prostiru se od Mokre gore i Suve planine, preko Peći, Dečana, pa sve do Crne Gore i Albanije. Međutim, još su po nečemu jedinstvene Prokletije, pa su tako jedini planinski sistem u Evropi koji ima najveći broj glečera, što je i vidljivo na zupčastim i oštrim liticama.

Osim normalnog reljefa (planine, kotline, rečne doline, terase i drugo) na Prokletijama se često javljaju specifični oblici reljefa sa izraženim kuriozitetnim i estetsko-dekorativnim svojstvima.

Svi misle da je Đeravica najviši vrh Prokletija, ali... Printscreen/Facebook
 

Zainteresovani za planinarenje svoju turu mogu početi od slapa Grlje, odakle uz reku počinje staza, koja je leti izuzetno popularna i posećuju je planinari iz čitave Evrope.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ipak, Prokletije, koje se prostiru na 417 kilometara, izazov su i za najiskusnije planinare i avanturiste koji se i dalje u malom broju usuđuju da okriju njihovu lepotu. Stenu „Koplje“ je osvojilo samo par ekipa beogradskih alpinista.

Đeravica jeste najviši vrh, ali...u Srbiji.

Svi misle da je Đeravica najviši vrh Prokletija, ali... vikipedija/Prokletije
 

Najviši crnogorski vrh

Najviša tačka u Crnoj Gori je Rosin vrh na 2.528 metara.

Iako se Đeravica (2.656 metara) smatra najvišim vrhom Prokletija, zapravo je najviši Jezerski vrh, koji se nalazi na teritoriji Albanije.

Podjednako zanimljivi vrhovi za osvajanje su i Marjaš na 2.530 metara, Žuti kamen na 2.522 metra, Karanfil na 2.480 metara i Starac na visini od 2.426 metara.

U samoj blizini Đeravice nalazi se Đeravičko jezero, koje je najveće od svih ledničkih jezera, u obliku zuba iz kojeg ističe reka Ribnik. Jezero dostiže najveću dubinu na samo 3,8 metara.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading