ZLATNI DUKAT JUGOISTOČNE SRBIJE Sa ove planine pruža se najlepši pogled na najviši planinski vrh Balkana

J. K.

16:34

Turizam 0

Izdignuta je jugozapadno od Bosilegrada, odnosno južno od Vlasinskog jezera.

ZLATNI DUKAT JUGOISTOČNE SRBIJE Sa ove planine pruža se najlepši pogled na najviši planinski vrh Balkana
Shutterstock

Planina Dukat nalazi se u Jugoistočnoj Srbiji, između izvorišnih krakova Dragovištice. Planina ima oblik izduženog trokraka. Najviši vrhovi ove planine su Crnooki vrh (1.881 mnw), Golemi vrh (1.831 mnv) i vrh Čuka ploče sa 1.806 metara nadmorske visine.

Dukat je izgrađen od kristalastih škriljaca prve grupe i granita. Pripada Rodopskom planinskom sistemu. Bilo je golo i na njemu se nalaze kuće sela Dukata koje leži zapadnije. Planina je, bez obzira na turističku nerazvijenost, poznata kao stecišta planinara koji neretko dolaze u osvajanje vrha, kao i obilja flore i faune (borovnice, brusnice, maline, kupine).

Iskusniji planinari smatraju da je silazak sa ove planine posebna atrakcija. Naročito ako se odlučite za opciju da se spuštate preko sela Zli Do, koje je naseljeno pretežno bugarskim življem, iako se nalazi na tromeđu Srbije, Bugarske i Severne Makedonije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Dukat je planina sa koje se pruža možda i najlepši pogled na Musalu, najviši planinski vrh na području Balkana.

U tom selu možete posetiti i crkvu, koja je posvećena Svetom Haralampiju i potiče iz 18. veka.

ZLATNI DUKAT JUGOISTOČNE SRBIJE Sa ove planine pruža se najlepši pogled na najviši planinski vrh Balkana Shutterstock
 

 

Manifestacija koja okuplja ljubitelje terenskih vozila, ranije poznata kao „Sretenjski karavan“, danas nosi naziv „Izazov Dukat planine“. Njen osnovni cilj je da ukaže na lepote ovog dela Srbije, a iz godine u godinu beleži sve veći broj učesnika ne samo iz ove tri zemlje, nego i iz drugih zemalja regiona i sveta.

Planina Dukat na mapi: 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading