VELIKI JUBILEJ PRVE VAZDUŠNE BANJE U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI Za vreme Tita ponela epitet najlepše srpske planine, danas se vraća na turističku mapu Srbije

J. K.

12:11

Turizam 0

Rudnik dočekuje godinu jubileja uz mnogobrojne rešene ali i nerešene probleme. Naime, 2022. godine je tačno 100 godina kako su planina i centralna varošica na njoj proglašeni za vazdušnu banju, prvu takvog tipa u tadašnjoj državi, Kraljevini Jugoslaviji.

VELIKI JUBILEJ PRVE VAZDUŠNE BANJE U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI Za vreme Tita ponela epitet najlepše srpske planine, danas se vraća na turističku mapu Srbije
Rina

 

Predsednik Mesne zajednice Rudnik Milovan Nikolić, sumirajući utiske o godini na izmaku, kaže da je mnogim stvarima zadovoljan, ali da ima i onih koje treba poboljšati.

"Mi se radujemo narednoj godini jer bi trebalo da je obeleže dovršetak procesa izgradnje 'Vizitorskog centra', ali i otvorenih bazena, jednog za odrasle i drugog za decu. Ti započeti radovi su veliki i mnogostruki. Mislim da će ipak krajnji cilj biti dostignut kada voda sa Velikog Rzava dođe na Rudnik, pre toga ne. Bez te vode neće biti otvoren bazen na mestu gde je i bio decenijama (otvoren 1963. godine). To će biti veoma lep bazen sa svim pratećim i pomoćnim objektima, minibarom, svlačionicama itd.", navodi Nikolić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

On kaže da je stanje, s druge strane, redovno i regularno i da nije bilo nekih značajnijih ulaganja u putnu infrastrukturu i asfaltiranja puteva kao što se možda moglo očekivati.

VELIKI JUBILEJ PRVE VAZDUŠNE BANJE U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI Za vreme Tita ponela epitet najlepše srpske planine, danas se vraća na turističku mapu Srbije Rina
 

 

"Rađene su neke uobičajene popravke i radilo se na održanju seoskih puteva."

Posebna tema je, po njegovim rečima, eventualno postavljanje ski-lifta.

"Videćemo za to još, dolazili su iz Turističkog saveza Srbije. Mogu reći da uslova apsolutno ima jer je put od vrha Šturca odličan prema Jarmenovcima, a radi se i deonica prema Stragarima. Taj put je takođe vrlo značajan i za poklonike 'mauntin bajkova', pogotovo u zimskim uslovima", kazao je predsednik MZ Rudnik.

Kao presudno infrastrukturno rešenje koje je neophodno Rudničanima izdvaja buduću kanalizacionu mrežu.

"Očekujemo da bi toga moglo da bude u narednoj godini. Kanalizaciju bi trebalo da u potpunosti finansira država", pojasnio je Nikolić.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading