SPORTSKE MANIFESTACIJE SRBIJE Pored brojnih evropskih prvenstava i finala, naša zemlja je poznata i po tradicionalnim igrama koje okupljaju brojne turiste

Jelena Vamović

14:04

Turizam 0

Zemlja odbojke, košarke, vaterpola i tenisa, često dobija priliku da organizuje važna međunarodna sportska takmičenja.

SPORTSKE MANIFESTACIJE SRBIJE Pored brojnih evropskih prvenstava i finala, naša zemlja je poznata i po tradicionalnim igrama koje okupljaju brojne turiste
shutterstock

 

 

Beogradski maraton

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najvažnija i najmasovnija manifestacija sportskog karaktera, svake godine privlači ljude iz celog sveta kako bi se nadmetali i pokušali da osvoje stazu dugu 46,7 kilometara. Počeo je kao ideja grupe entuzijasta da se obnovi trka koja se još davne 1912. trčala od Obrenovca do Beograda.

Prvi maraton je održan 8. maja 1988. godine na inicijativu Đoka Vještice, novinara radio-stanice „Studio B“ i atletskog radnika Brane Radovića, brata Duška Radovića i prvog urednika „Studija B“, u organizaciji grada Beograda, dužina staze je iznosila 23. km sa nekoliko prolaznih ciljeva. Beogradski maraton je prilagođen svim uzrastima i zato se održava nekoliko trka:

– Dečji maraton – trka namenjena najmlađim učesnicima

– Trka zadovoljstva – događaj pristupačan svima, a ne samo profesionalnim sportistima. Tradicionalno privlači najveći broj učesnika.

– Polumaraton – urađen je po svim svetskim standardima, a namenjen je ozbiljnijoj trkačkoj populaciji

– Maraton – glavna trka manifestacije, namenjen najspremnijim trkačima.

Beogradski maraton održava se nedeljom, oko 20. aprila. Start i cilj trke nalaze se u centru Beograda, ispred Doma Narodne skupštine. Najveći deo trase maratona i polumaratona nalazi se u Novom Beogradu.

Drinska regata

printscreen

 

Da bi sačuvala sećanje na stare drevne drinske splavare koji su nekada plovili neukrotivom rekom, Bajina Bašta bašta organizuje svake godine Drinsku regatu. Ovaj jedinstveni karneval na vodi uz veliki broj drugih raznovrsnih sadržaja predstavlja jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji i najveći događaj na vodi u ovom delu Evrope.

Glavni događaj ove manifestaije svakako je spust Drinom koji privlači preko 100.000 turista iz svih delova Evrope. Sem spusta, festival nudi mnoge propratne sadržaje, pa imamo sve posećeniji Most Fest, takmičenja u skakanju u reku i kuvanju riblje čorbe, kao i sajam meda, rakije, suvenira i predmeta domaće radinosti. Prva Drinska regata je održana jula 1994. godine i od tada se svake treće sedmice u julu održava ova manifestacija.

Ljubičevske konjičke igre

printscreen

 

Praznik Požarevljana kao i svih ljubitelja konjičkog sporta i konjičkih veština, održava se početkom septembra od 1964. godine.  U centru pažnje nije samo ljubav prema ovim plemenitim životinjama, već manifestacija služi da se očuvaju sećanja na običaje, tradiciju i kulturu ove oblasti.

Na mestu današnjeg Ljubičeva, pre osnivanja ergele, bilo je veliko poljoprivredno dobro kneza Miloša koje se nazivalo „Morava“. U aprilu 1860. Miloš je poklonio državi svoje imanje. Istovremeno, Miloš je naredio da se tu preseli ergela konja iz Ćuprije, koju je nešto ranije osnovao Aleksandar Karađorđević. Za vreme vladavine kneza Mihaila 1866. u spomen na knjeginju Ljubicu, ženu kneza Miloša, poljoprivredno dobro je nazvano Ljubičevo.

Ljubičevske konjičke igre održavaju prvog vikenda u septembru. Ono što je jedinstveno i svojstveno za ovu manifestaciju svakako je nadmetanje hrabrih momaka na konjima u pet tradicionalnih disiplina. Pobednik se proglašava vitezom festivala i prima pehar, plašt i sablju. Veštine koje možete ovde videti su: Seča sabljom, gađanje koplje, kurirsko jahanje, gađanje strelom i gađanje topuzom.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading