NEKADA ČUVAR VREDNIH RELIKVIJA Nakon oslobođenja Beograda 1944. godine neko od partizanskih boraca je ušao u kapelu i pucao u čelo freske Hrista pantokratora

Jelena Vamović

16:45

Turizam 0

Kraljevska kapela Svetog Apostola Andreja Prvozvanog nalazi se u blizini Kraljevskog dvora, i sa dvorom je povezana kolonadom kamenih stubova.

NEKADA ČUVAR VREDNIH RELIKVIJA Nakon oslobođenja Beograda 1944. godine neko od partizanskih boraca je ušao u kapelu i pucao u čelo freske Hrista pantokratora
privatna arhiva

 

Crkva je napravljena po uzoru na Milutinovu Kraljevsku crkvu u Studenici i crkvi manastira Andrijaša na Tresci. Unutrašnjost kapele oslikali su ruski slikari.

Praznik Svetog Apostola Andreja Prvozvanog porodica Karadjordjević obeležava od vremena Prvog Srpskog ustanka, a uveo ga je vožd Karadjordje koji je do tada slavio Svetog Klimenta. Zavetovao se Svetom Andreju 1806. godine, nakon oslobodjenja Beograda od turske vlasti.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Biserka Mihajlovic (@bibilim011)

Ovu tradiciju srpske kraljevske porodice nastavio je Petar II Karadjordjević sa blagoslovom mitropolita Mihajla.

Nakon oslobođenja Beograda 1944. godine, neko od partizanskih boraca je ušao u kapelu i pucao u čelo Hrista pantokratora. Prema nekim izvorima, to je bio Marko Mesić, komandant domobranske 369. legionarske pukovnije koji je zarobljen na Istočnom frontu i postao komandant Prve jugoslovenske brigade. Oštećenje je vidljivo i danas.

privatna arhiva

 

Nije bilo bogosluženja u kapeli sve do 2001. godine, kada ju je patrijarh srpski Pavle osveštao po preseljenju Aleksandra Karađorđevića i njegova porodice u Kraljevski dvor.

Sveti Andrej bio je parton Ruskog carstva i doma Romanovih kao i apostol Carigrada i Rusije, a po predanju bio je stariji brati apostola Petra i učenik svetog Jovana Krstitelja. Jevandjelje je propovedao u Trakiji i Vizantiji, dunavskim zemljama i zatim u Rusiji, oko Crnog mora, u Epiru, Grčkoj i Peloponezu u kom je stradao.

U kapeli su se do Aprilskog rata 1941. godine, čuvale vredne hrišćanske relikvije: desna ruka Jovana Krstitelja, ikona Bogorodice „Filermos“ i čestica Časnog krsta. Relikvije je kralj Petar II Karađorđević poneo sa sobom i ostavio u manastiru Ostrog.

U svom “Prologu” stradanje na krstu 62. godine i prvoapostola koji nije odustajao od hrišćanskih pouka narodu koji mu je dolazio na pokolenje opisao je Vladika Nikolaj Velimirović. Mošti Svetog Apostola Andreja Prvozvanog prenete su u Carigrad, glava u Rim i jedna ruka u Moskvu.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Malušev (@acika.aca)

Komentari(0)

Loading