DO OVE SVETINJE VODI KATASTROFALAN PUT Bolji prilaz imaju vernici iz Crne Gore nego iz Srbije

Jelena Vamović

13:08

Turizam 0

Stari, izlokani zemljani put jedina je veza meštana sela Bare na Pešteru sa ostatkom sveta.

DO OVE SVETINJE VODI KATASTROFALAN PUT Bolji prilaz imaju vernici iz Crne Gore nego iz Srbije
shutterstock

 

Pre svega sa centrom opštine, ali i sa jednom od najvećih svetinja ovog kraja, manastirom Kumanica koji se nalazi na samoj granici sa Crnom gorom. Starešina ove Božije kuće, Nikolaj Bosnić lično je napisao pismo predsedniku Aleksandru Vučiću, u kom se naglašava koliko je važno da ovaj manstir konačno dobije prilazni put.  Zbog nepostojanja adekvatne saobraćajne deonice, ovde više vernika dolazi iz Crne Gore, nego iz Srbije.

rina.rs

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Od sela Bare do manastira Kumanica, nalazi se više od devet srpskih sela  čiji meštani zavise od puta Bare-Kumanica koji je u veoma lošem stanju, a  jedina je veza Peštera sa Crnom Gorom i jedina komunikacija meštana ovih sela. Trenutno su počeli radovi od Bara prema Kumanici, ali koliko znamo samo 4,5 km što neće rešiti problem stanovništva ovog kraja. Ostaje još oko devet kilometara puta koji bi se spojio sa magistralnim putem Prijepolje-Bijelo polje. Ukoliko bi se uradio ovaj put, manastir Kumanica  koji se nalazi na poslednjim metrima Republike Srbije, konačno bi bio spojen sa ostatkom države. Molimo Vas , da Vašim autoritetom naložite da se nastave radovi do manastira i time manastir i srpska sela  spojite sa Srbijom. Ujedno Vas pozivam da obiđete manastir i budete naši gosti“, napisao je starešina manastira Nikolaj.

rina.rs

 

Preduzeće „Novi Pazar Put“ trenutno izvodi radove od Bara do škole u selu Vrbnica, u  dužini od 4,5 kilometara. Direktor ovog preduzeća, Aleksandar Grbović,  kaže  da će radovi na ovoj deonici biti gotovi do polovine jula  i da je već krenulo asfaltiranje.

,,Još uvek nismo dobili nalog od Puteva srbije, ako stigne mašine su tu i spremni smo da veoma brzo spojimo manastir Kumanica sa pešterskim selima“, kaže Grbović.

Trenutno se po nalogu direktora „Puteva Srbije“, Zorana Drobnjaka, radi premer radova za još deset kilometara puta do manastira Kumanica. Premer će biti dostavljen Putevima Srbije za deset dana, a nakon toga treba obezbediti novac i nalog.

rina.rs

 

(Izvor: Rina.rs)

Komentari(0)

Loading