NAJPOZNATIJE IZLETIŠTE PORED ČAČKA Raj za ljubitelje netaknute prirode, ali i mesto gde izviru lekovite vode

Jelena Vamović

09:52

Turizam 0

Broj stanovnika u maloj Ovčar Banji kod Čačka tokom praznika poveća se za nekoliko puta

NAJPOZNATIJE IZLETIŠTE PORED ČAČKA Raj za ljubitelje netaknute prirode, ali i mesto gde izviru lekovite vode
shutterstock

 

Decenijama unazad to je jedno od omiljenih izletišta za Prvi maj u zapadnom delu Srbije, pa su primetne gužve od ranih jutarnjih sati.

„Ovčar Banja je tradicionalno mesto koje građani koriste za odmor tokom prvomajskih praznika. Ove godine spojeni su sa vaskršnjim, a ovaj kraj poznat je kao mala srpska Sveta Gora, pa će vernici obići naše manastire i crkve,koji datiraju jop od srednjeg veka i predstavljaju duhovni centar“, izjavio je za RINU Vojin Jakovljević direktor TO Čačak.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Šetnje do vrhova Kablara i Ovčara, uređenim pešačkim stazama prava su atrakcija za posetioce koji su se odlučili za kativan odmor, umesto sedeljke i roštilja. A za sve ljubitelje jezera Međuvršje dostupna je i vožnja katamaranima.

„Tokom korona vorusa, sve više ljudi se odlučuju za beg u prirodu, a Ovčarsko-kablarska klisura sa svim svojim sadržajima i prirodnim lepotama postaje sve posećenija destinacija. U planu su i velika ulaganja u turističku infrastruktura, pa se nadamo da će u narednom periodu Ovčar Banja biti ucrtana na turističkoj mapi Srbije, mesto u kom se posetioci zadržavaju, a ne samo prolaze“, naglašava Jakovljević.

shutterstock

 

Osim verskog i aktivnog, Ovčar Banja idealno je mesto za razvoj zdravstvenog turizma, jer se u samom centru nalazi čuveno lečilište, izvori termo-mineralnevode koja se koristi za lečenje još od rimskog vremena, preko srednjovekovnog i turskog perioda do stvaranja nove srpske države u XIX veku.

shutterstock

 

„Voda je homeoterma, slabo sumporovita. Lekovite komponente mineralne vode su makroelementi – kalcijum i natrijum; i mikroelementi – kalijum litijum, stroncijum, barijum, jod, brom, fosfor, fluor. Voda pogoduje lečenju nekoliko indikovanih oboljenja: reumatskih, degenerativnih promena poput spondiloze i artritisa, sportskih povreda, kožnih oboljenja“, kaže Jakovljević.

Jedna od najposećenijih lokacija ovog predela svakako je vrh planine Kablar. Legenda kaže da je njenim stazama hodio čak i Sveti Sava, a na 889 metara nadmorske visine, krasi je jedan od najlepših vidikovaca sa kog pogled puca na veličanstvene meandre Zapadne Morave.

shutterstock

„Vidikovac na Kablaru i zvanično se ubraja u pet najlepših u Srbiji, a to mesto beleži velike posete tokom cele godine. Vikendom ga obiđe nekoliko stotina ljudi, a neizbežna je ruta i za planinare. Napravljena je platforma na kojoj posetioci mogu bezbedno da se kreću, a da istovremeno uživaju u pogledu, a ugrađen je panoramer koji upotpunjava celokupni doživljaj“, izjavio je direktor TO Čačak.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading