LATINSKA ĆUPRIJA Slabo poznat most u blizini Ljubovije

M. M.

14:46

Turizam 0

Pretpostavlja se da ovaj prelepi most potiče iz doba Rimskog carstva, ali je sadašnji oblik poprimio tokom 16. veka, na putu kojim su se u to doba kretali karavani ka Valjevu.

LATINSKA ĆUPRIJA Slabo poznat most u blizini Ljubovije
printscreen youtube

 

U čudesno lepoj prirodi, u blizini sela Donja Orovica, smeštena je ćuprija od kamena koja vekovima pleni svojim izgledom

Na trasi starog puta koji je povezivao Ljuboviju i Pecku, u blizini sela Donja Orovica kod Ljubovije, smešten je jedan od najlepših, ali i najmanje poznatih mostova u Srbiji – Latinska ćuprija poznata i kao Rimski most.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pretpostavlja se da ovaj prelepi most potiče iz doba Rimskog carstva, ali je sadašnji oblik poprimio tokom 16. veka, na putu kojim su se u to doba kretali karavani ka Valjevu. Dodatak njegovoj lepoti čine čudesna priroda, ali i reka Ljubovinja koja pod njim protiče, a koja je bogata pastrmkom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ružica (@t.i.n.y.p.l.e.a.s.u.r.e.s)

 

Rimski most je igrađen u obliku kamenog luka, a interesantno je da je za njegovo spajanje, umesto maltera, korišćeno olovo iz obližnjeg rudnika. Napravljen je od takozvanog trpanca, sa zidovima od krečnjaka i svodom od tesanih komada sige. Širina kolovoza, napravljenog od kaldrme, iznosi 3,4 metra, dok je njegova ograda bila u celini uništena, pa nije bilo elemenata za njenu rekonstrukciju.

Most se sastoji od velikog luka, prečnika 11,65 metra, dok se pored njega, preko kanala za napajanje obližnje vodenice, nalazi manji luk, prečnika 1,4 metra. Ovaj predivni most predstavlja klasičan primer veštine neimara i tradicionalog građevinarstva.

Od 1983. godine Rimski most nalazi se pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja. Nakon toga rađene su rekonstrukcije, a poslednja 2016. godine, sa uređenjem korita reke.

(IZVOR:alo.rs)

Komentari(0)

Loading