PEJZAŽ KAO IZ NAJLEPŠIH BAJKI Jedno od najpoznatijih turističkih destinacija u Srbiji koja privlači brojne posetioce

Jelena Vamović

12:38

Turizam 0

Kućica na Drini je simbol Bajine Bašte i jedno od najpoznatijih obeležja reke kod Srba poznate i kao Zelenika, ali i celog regiona Podrinja.

PEJZAŽ KAO IZ NAJLEPŠIH BAJKI Jedno od najpoznatijih turističkih destinacija u Srbiji koja privlači brojne posetioce
shutterstock

 

Ovaj bajkoviti prizor stene sa kućicom dok je sa obe strane miluje smaragdno zelena voda predstavlja najlepši početak upoznavanja sa Bajinom Baštom.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Valovita i neukrotiva Drina imala je običaj da s vremena na vreme u naletu neobuzadane snage odnese kućicu samo njoj znanim putem ali su bajinobaštanski entuzijasti uvek ubrzo postavljali novu, čvršću i lepšu koja bi odmah izazivala još veće divljenje i pažnju. Kućica na Drini je vremenom stekla toliku popularnost da više nije moguće ni prebrojati hiljade novina, televizija, internet portala i turističkih brošura koji svakodnevno donose priče, snimke i slike čuvene stenčice.

shutterstock

 

Ona je odavno prevazišla lokalni brend Bajine Bašte i postala jedan od prepoznatljivih srpskih simbola koji govore o lepotama naše prirode ali i o jedinstvenom skladu prirode i čoveka u našoj zemlji.

Po jednoj od narodnih priča iz ovog kraja glavni „krivac“ za nastanak stene na sredini reke Drine je srpski narodni junak Marko Kraljević. Želeći da pređe na drugu obalu Drine a da mu njegov čuveni konj Šarac ne ukvasi noge on je sa bajinobaštanskog vidikovca Crvena stena bacio ogromnu stenu u sami centar reke. Šarac je sa jedne obale skočio na novonastalu stenu i odskočio na drugu obalu Drine, a po pričama najboljih poznavalaca tajni ovog mesta na steni se i dan danas mogu videti otisci Šarčevog kopita.

Komentari(0)

Loading