ZAPUŠTEN DVORAC Kome je pripadalo ovo bajkovito zdanje

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Pored najupečatljivijih i najpoznatijih dvoraca kao što je to Fantast porodice Dunđerski, ima nekoliko zdanja koja su zapuštena i čekaju svoj čas da ponovo zasijaju.

ZAPUŠTEN DVORAC Kome je pripadalo ovo bajkovito zdanje
Shutterstock

 

Etnička karta vojvodine je izuzetno šarolika. Njenom ravnicom su se kretali i ukrštali mnogi narodi, jezici i kulture, a za sobom su ostavljali izuzetno bogato nasleđe koje se do danas neguje.

Pored najupečatljivijih i najpoznatijih dvoraca kao što je to Fantast porodice Dunđerski, ima nekoliko zdanja koja su zapuštena i čekaju svoj čas da ponovo zasijaju. Takva je priča o veličanstvenom dvorcu nadomak Beočina, koji nosi ime svojih nekadašnjih vlasnika Špicera.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Dvorac Špicer, Beočin (@dvoracspicer)

 

Prvo ko su Špiceri? Porodica Špicer je bila bogata porodica nemačkog porekla. Nekadašnji južni delovi Ugarske su bili meta nekoliko kolonizacija i naseljavanja iz drugih krajeva habzburške monarhije. Pre Drugog svetskog rata ravnici severno od Save i Dunava živelo je mnogo Nemaca, a bilo je mnogo porodica koje su bili veleposednici.

Ede Špicer je bio suvlasnik beočinske cementare, a svoje imućstvo je hteo da potvrdi izgradnjom velelepnog dvorca. 1898. sagrađen je ovaj dvorac, a  projekat je uradio arhitekta Stajndl Imre, čije je najpoznatije delo zgrada parlamenta Mađarske u Budimpešti.

Shutterstock
 

U isto vreme kada je sagrađen dvorac, oko njega je uređen park koji je nazvan – Špicer bašta. Kombinovanjem različitih stilova arhitekture koja je bila zastupljena u Vojvodini u 19. veku, Špicerov dvorac je, po mnogima bio jedno od najlepših arhitektonskih blaga u ovom delu Evrope. Sagrađen je u kombinaciji gotike, romantike, renesanse i baroka, a sve to zajedno se zove eklektički stil.

Špicerovi su napustili svoj dvorac pred početak Drugog svetskog rata, a njhovi potomci i danas žive u Nemačkoj. Posle rata dvor je ima tragičnu sudbinu. Imao je neku namenu kao biblioteka, restoran ili bioskop, ali je ubrzo napušten i ostavljen da propada. Bilo je nekoliko pokušaja da se sanira šteta ali sve bezuspešno.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading