PRIRODNI FENOMEN ČUDO BOŽIJE Dečak nije progovarao ni reč dok se nije umio i popio vodu sa ovog izvora!

Jelena Vamović

13:38

Turizam 0

Zovu je zgovor voda, voda koja govori, odnosno govor voda. Nije važno kako je ko zove, već je bitno da je izlečila brojnu decu koja nisu mogla da govore.

PRIRODNI FENOMEN ČUDO BOŽIJE Dečak nije progovarao ni reč dok se nije umio i popio vodu sa ovog izvora!
printscreen youtube

 

Reč je lekovitom prirodnom izvoru na 100 metara ispod vrha Gledićkih planina, iznad rekovačkog sela Županjevac. Čudnovato je i samo mesto na kome se nalazi, jer izvire bukvalno na vrhu planine, na nadmorskoj visini od 822 metra. Razne legende vezane su ne samo za ovaj izvor, već i za ostatke crkve Svete Nedelje za koju se pretpostavlja da potiče iz 5. veka, za značajno arheološko nalazište Grad, a posebno za pećine“

Roditelji dece koja ne govore dođu do nekog od tih sela, a onda zatraže pomoć ljudi koji su voljni da ih prevezu traktorom do izvora. Da bi se prešlo oko osam kilometara šumskog puta od jednog od ova tri sela do izvora, potrebno je sat i po do dva. Put je strm i uzan, a kada je natopljen kišom i veoma opasan. Oko 300 metara mora da se prepešači.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

printscreen youtube

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

– Zanimljivo je da sam vozio samo mušku decu, a nijednu devojčicu i znam sigurno da voda pomaže – kaže Goran Jovanović iz Bara.

Dečaka iz Knjaževca je imao tešku govornu manu. Kada su ga odveli lekaru i kada je čuo kako govori, lekar je bio zaprepašćen. Dete iz Šapca nije izgovaralo ni reč. Nakon umivanja i ispijanja vode, prvo što je reklo bilo je: „Bože, Bože“.

Goran dodaje da je sve ove ljude on vozio i da uzima samo 1.000 dinara koliko mu je potrebno za gorivo, jer se od bolesnih ne uzima novac. Sevap je da im se pomogne.

Dušan Petrović iz Rekovca ispričao nam je sličnu priču. Kaže da je, prema predanju, govor voda osveštana još u 15 veku. Osveštalo ju je sedam monaha iz Svete Gore koji su, bežeći od Turaka, boravili na Gledićkim i Mojsinjskim planinama, o čemu postoji i zapis. Voda je više puta nošena na analizu i uvek je bakteriološki i hemijski bila potpuno ispravna.

U blizini izvora nalaze se dve pećine u narodu poznate kao velika i mala tamnica. Ulaz u veliku tamnicu zna svako, ali malu tamnicu je retko ko pronašao. Dugačka je oko 16 metara, nakon kojih se naglo sužava tako da je dalji pristup nemoguć. Kako se za nju vezuju razne legende, niko se u skorije vreme nije usuđivao da kroči u nju.

Komentari(0)

Loading