JEDINI MUZEJ NA OTVORENOM Izuzetne građevine predstavljaju bogatsvo arhitekture i razvoj kulture stanovanja zlatiborskog kraja

Jelena Vamović

12:18

Turizam 0

Etno selo Sirogojno je jedinstveni je muzej na otvorenom koji predstavlja svedočanstvo načina života u planinskom selu na kraju 19. i početkom 20. veka.

JEDINI MUZEJ NA OTVORENOM Izuzetne građevine predstavljaju bogatsvo arhitekture i razvoj kulture stanovanja zlatiborskog kraja
shutterstock

 

Staro selo je muzej koji prikazuje arhitekturu i način života seoskih porodica krajem 19. i početkom 20. veka. Obuhvata 50 različitih autentičnih objekata koji čuvaju duhovno nasleđe srpskog planinskog sela i poseduju oko 2000 eksponata.

Prostire se na površini od 5 hektara i ima oko 50 objekata koji su dislocirani i preneti iz okolnih zlatiborskih sela.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Muzej čine dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, dok drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im namena nije ista, već je prilagođena turističkim potrebama

Načičkane jedna pokraj druge dominiraju i plene lepotom zlatiborske brvnare, vajati, mlekari, kućeri i drugi drveni objekti. Oni svedoče o Zlatiboru kakav je nakad bio, a o kome se danas sa setom pripoveda.

shutterstock

 

Pravljene na padini okrenutoj prema suncu, kuće su četvrtastog oblika sa zidovima od vodoravno naslaganih brvana na uglovima vezanih u „ćetr“, pokrivene šindrom, kamenim pločama ili slamom. Na krovu su se nalazili otvori „badže“ koji su služili za cirkulaciju vazduha, a na samom vrhu kuće se nalazio dimnjak koji se zvao „kapić“.

shutterstock

 

„Glavna kuća“ ima dve prostorije – „kuću“ i „sobu“, a ispod sobe se nalazio podrum. Istočna i zapadna vrata su pored funkcionalnih imala i simbolička značenja (sve što je dobro i lepo ulazilo je na istočna vrata – novorođenče, mlada, kumovi, gosti…, a sve što je loše izlazilo je na zapadna).

shutterstock

 

Centralno mesto „kuće“ zauzimalo je ognjište, u njemu je vatra uvek gorela, na njemu se pripremala hrana, oko ognjišta su se uveče sabirali članovi zadruge dogovarali se o poslovima za naredni dan, a potom tu i spavali.

Program Muzeja je i očuvanje starih zanata, pa se u tri opremljene radionice tokom leta organizuje obuka u kačarskim, kovačkim i grnčarskim veštinama. Sastavni deo Muzeja čini Crkva Svetog Petra i Pavla sa vrednim ikonostasom iz 1764. godine.

 

Sirogojno na mapi:

Komentari(0)

Loading