JEDINI MUZEJ NA OTVORENOM Izuzetne građevine predstavljaju bogatsvo arhitekture i razvoj kulture stanovanja zlatiborskog kraja

Jelena Vamović

12:18

Turizam 0

Etno selo Sirogojno je jedinstveni je muzej na otvorenom koji predstavlja svedočanstvo načina života u planinskom selu na kraju 19. i početkom 20. veka.

JEDINI MUZEJ NA OTVORENOM Izuzetne građevine predstavljaju bogatsvo arhitekture i razvoj kulture stanovanja zlatiborskog kraja
shutterstock

 

Staro selo je muzej koji prikazuje arhitekturu i način života seoskih porodica krajem 19. i početkom 20. veka. Obuhvata 50 različitih autentičnih objekata koji čuvaju duhovno nasleđe srpskog planinskog sela i poseduju oko 2000 eksponata.

Prostire se na površini od 5 hektara i ima oko 50 objekata koji su dislocirani i preneti iz okolnih zlatiborskih sela.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Muzej čine dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, dok drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im namena nije ista, već je prilagođena turističkim potrebama

Načičkane jedna pokraj druge dominiraju i plene lepotom zlatiborske brvnare, vajati, mlekari, kućeri i drugi drveni objekti. Oni svedoče o Zlatiboru kakav je nakad bio, a o kome se danas sa setom pripoveda.

shutterstock

 

Pravljene na padini okrenutoj prema suncu, kuće su četvrtastog oblika sa zidovima od vodoravno naslaganih brvana na uglovima vezanih u „ćetr“, pokrivene šindrom, kamenim pločama ili slamom. Na krovu su se nalazili otvori „badže“ koji su služili za cirkulaciju vazduha, a na samom vrhu kuće se nalazio dimnjak koji se zvao „kapić“.

shutterstock

 

„Glavna kuća“ ima dve prostorije – „kuću“ i „sobu“, a ispod sobe se nalazio podrum. Istočna i zapadna vrata su pored funkcionalnih imala i simbolička značenja (sve što je dobro i lepo ulazilo je na istočna vrata – novorođenče, mlada, kumovi, gosti…, a sve što je loše izlazilo je na zapadna).

shutterstock

 

Centralno mesto „kuće“ zauzimalo je ognjište, u njemu je vatra uvek gorela, na njemu se pripremala hrana, oko ognjišta su se uveče sabirali članovi zadruge dogovarali se o poslovima za naredni dan, a potom tu i spavali.

Program Muzeja je i očuvanje starih zanata, pa se u tri opremljene radionice tokom leta organizuje obuka u kačarskim, kovačkim i grnčarskim veštinama. Sastavni deo Muzeja čini Crkva Svetog Petra i Pavla sa vrednim ikonostasom iz 1764. godine.

 

Sirogojno na mapi:

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading