NIKAKO NEMOJTE PROPUSTITI OVE LEPOTE 3 lokacije u okolini Zlatibora koje morate posetiti (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Zlatibor i njegovo okruženje ostavljaju bez daha.

NIKAKO NEMOJTE PROPUSTITI OVE LEPOTE 3 lokacije u okolini Zlatibora koje morate posetiti (FOTO)
Shutterstock

 

Pored Kopaonika i Stare planine, srpski turisti često biraju Zlatibor za odlazak na odmor ili vikend.

Ova planina u Srbiji ima mnogo toga da ponudi gostima – od brojnih turističkih sadržaja, preko prelepe prirode, do lokacija u okruženju koje su veoma atraktivne za izlete.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukoliko želite da bolje upoznate „zlatnu planinu“, predlažemo da tokom boravka u ovom delu Srbije obavezno posetite vodopad Gostilje, Stopića pećinu i najveći muzej na otvorenom – Staro selo Sirogojno.

1. Vodopad Gostilje

NIKAKO NEMOJTE PROPUSTITI OVE LEPOTE 3 lokacije u okolini Zlatibora koje morate posetiti (FOTO) Shutterstock
 

Na 25 kilometara od centra Zlatibora nalazi se jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti ove planine. Prelepi vodopad Gostilje spušta se sa 20 metara visoke krečnjačke litice, a nizvodno od njega naići ćete na manje vodopade i slapove koji čine da ambijent deluje bajkovito.

2. Stopića pećina

NIKAKO NEMOJTE PROPUSTITI OVE LEPOTE 3 lokacije u okolini Zlatibora koje morate posetiti (FOTO) Shutterstock/Zlatibor, Stopića pećina
 

Nešto bliže centru Zlatibora, na 19 kilometara od čuvenog jezera, nalazi se Stopića pećina, na levoj obali reke Prištavice.

Prva speleološka istraživanja ovog prirodnog dragulja sastavljenog od pet celina obavio je Jovan Cvijić. Ulaz u Stopića pećinu visok je 18 metara, a širok čak 35, a pećina je atraktivna ne samo zbog neverovatnih otvora na tavanici i bigrenih kada, već i zbog podzemnog vodopada, simboličnog nazvanog „Izvor života“. Ujedno, ova pećina je godinama najposećenija pećina u Srbiji.

3. Staro selo Sirogojno

NIKAKO NEMOJTE PROPUSTITI OVE LEPOTE 3 lokacije u okolini Zlatibora koje morate posetiti (FOTO) Foto: Rina
 

Selo pokraj Zlatibora postalo je poznato u celom svetu zbog čuvenih džempera sa prepoznatljivim motivima. Ono što turiste dodatno privlači je Muzej „Staro selo“ sa starim zlatiborskim kućama koje datiraju iz 19. i 20. veka.

U sklopu muzejske postavke na otvorenom je i crkva Svetih apostola Petra i Pavla.

Evo kako doći od Beograda do Zlatibora:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading