POTPUNO UNIŠTENA U POHODU TURAKA Oko Crkve se nalazi srednjovekovna nekropola koja se sastoji od preko 280 grobova

Jelena Vamović

19:00

Turizam 0

Lokalitet sa nekropolom nalazi se sa leve strane magistralnog puta Ljig-Gornji Milanovac.

POTPUNO UNIŠTENA U POHODU TURAKA Oko Crkve se nalazi srednjovekovna nekropola koja se sastoji od preko 280 grobova
Foto: Wikipedia

 

U selu Dići u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, tokom tri kampanje u periodu od 1991-1993. godine obavljena su arheološka iskopavanja ostataka crkve i nekropole.

Tu se nalaze ostaci srednjevekovne srpske Crkve Svetog Jovana Krstitelja, zajedno sa grobljem koje potiče iz perioda od 15. do 17. veka.

Printscreen Facebook

 

Ovaj hram Svetog Jovana je sagrađen u raškom stilu krajem 13. ili početkom 14. veka.

Ktitor je bio srpski velmoža Vlgdrag koji je imao titulu čelnika. Na njegovoj nadgrobnoj ploči, koju je ostavila njegova supruga Vladislava, uklesan je natpis u kojem piše da je Vlgdrag preminuo 1327. godine i da je služio srpskog kralja Stefana Dečanskog (1322-1331).

privatna arhiva

 

Jasno je da je unutrašnjost ovog hrama bila oslikana, majstorskim freskama, što se lako da zaključiti na osnovu ostataka boja na zidovima, kao i delova živopisa koji su pronađeni tokom iskopavanja.

U unutrašnjost crkve registrovano je 17 grobova, s obzirom da je bilo višestrukih sahrana, broj sahranjenih individua sigurno je bio veći. U naosu je pronađeno sedam nadgrobnih ploča izrađenih od mermera. Dve su bile ukrašene. U priprati je pronađeno 10 ploča, na jednoj je bila predstava tzv. malteškog krsta. Pojava ovih ploča dovodi se u vezu sa sahranama ktitora zajedno sa članovima njihove porodice i bliže rodbine.

Privatna arhiva

 

Kao i sve pravoslavne Crkve u Srbiji i ovu je zadesila ista sudbina dolaskom Turaka. Crkva je potpuno uništena u jednom od turskih pohoda krajem 15. veka.

Oko Crkve se nalazi srednjovekovna nekropola koja se sastoji od preko 280 grobova, pokrivenih velikim pločastim nadgrobnim spomenicima raspoređenih u gustim redovima. Pojedini nadgrobne ploče su ukrašene neobičnim ornamentima. Još uvek nisu istraženi svi grobovi, a do sada je pronađeno 170 skeletnih ostataka.

 

Selo Dići na mapi:

 

 

Komentari(0)

Loading