HEROJSKA BITKA U OBLACIMA Na volovskim kolima vojnici nisu poneli samo ponos i slobodu, već i uspomenu na veliku pobedu

Jelena Vamović

20:00

Turizam 0

Koliko puta vam se desilo da prolazite pored značajnih spomenika u našim gradovima, a da ni ne znate kome su posvećeni?

HEROJSKA BITKA U OBLACIMA Na volovskim kolima vojnici nisu poneli samo ponos i slobodu, već i uspomenu na veliku pobedu
shutterstock

 

Kajmakčalanska bitka bitno je uticala na moral srpske vojske u Prvom svetskom ratu iliti Velikom ratu, a ujedno je predstavljala i Kapiju slobode i mogućnost povratka u Srbiju.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Srpska vojska, u prvom svetskom ratu, posle prelaska preko Albanije, gde je desetkovana, oporavila se posle izvesnog vremena i zauzela deo južnog fronta koji je išao i preko planine Kajmakčalan u Makedoniji. Na vrhu ove planine se nalazila i osmatračnica srpske vrhovne komande na Kajmakčalanu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @mototravel_couple

Posle osamnaest dana teške i neizvesne borbe na Kajmakčalanu, srpska vojska je uspela da otvori „Kapiju slobode“ i da pobedonosno krene put svoje domovine. Na volovskim kolima, po lošim putevima i nepovoljnim vremenskim uslovima vojnici nisu poneli samo ponos i slobodu, već i uspomenu na veliku pobedu koja im je omogućila povratak domovima-osmatračnicu sa vrha Kajmakčalana.

U samom srcu Beograda, na mestu gde je nekada bila bašta Starog dvora i gde su se mladi kraljevići Aleksandar, Tomislav i Andrej igrali rata, rekonstruisana osmatračnica stoji kao podsetnik na sva stradanja i žrtve koje je Srbija podnela u Velikom ratu. Kako se nikada ne bi zaboravili velikani koji su se hrabro borili za svoju otadžbinu, na osmatračnici su napravljene i spomen-ploče sa imenima svih srpskih generala koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu.

shutterstock

 

Kamena utvrda je prekrivena puzavicama i kamenjem, tako da što više podseća na originalnu osmatračnicu koja je srpskim vojnicima bila od velikog značaja u bici koja je ostala zapamćena po velikom broju žrtava koja je pretrpela srpska vojska i po nadmorskoj visini na kojoj je vođena. Mesingane spomen-ploče sa imenima svih generala koji su se hrabro borili u Velikom ratu čine centralni deo ovog nesvakidašnjeg spomenika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Luis (@thepantraveler)

 

Hrabrost, ljubav i želja za povratakom u domovinu dala je srpskim vojnicima snagu da osvoje „neosvojiv grad“, a njihova borbenost i požrtvovanost na skroman način ovekovečena je osmatračnicom u Pionirskom parku, ali i malom spomen crkvom (kapelom) na vrhu Kajmakčalana gde se nalaze lobanje mrtvih srpskih vojnika. „Mojim div-junacima neustrašivim i vernim, koji grudima svojim otvoriše vrata slobodi i ostaše ovde kao večni stražari na pragu otadžbine“, posveta Aleksandra Karađorđevića na spomen kapeli.

 

Pionirski park na mapi:

Komentari(0)

Loading