OVDE SU PRONAĐENI OSTACI MAMUTA I DIVLJIH LAVOVA Stanište čoveka iz ledenog doba i jedno od najpoznatijih nalazišta paleolita u Evropi

Jelena Vamović

13:00

Turizam 0

Pećina Risovača nalazi se na ulazu u Aranđelovac iz pravca Topole.

OVDE SU PRONAĐENI OSTACI MAMUTA I DIVLJIH LAVOVA Stanište čoveka iz ledenog doba i jedno od najpoznatijih nalazišta paleolita u Evropi
printscreen

 

Pećina predstavlja stanište čoveka iz ledenog doba i jedno od najpoznatijih nalazišta paleolita u Evropi. Kao prirodan objekat prava je retkost ne samo za nauku nego i za posetioce koji žele da saznaju nešto  više o čovekovoj prošlosti.

Tokom višegodišnjih istraživanja koja su sredinom 20. veka vršena na prostoru ove pećine pronađeno je pregršt fosilizovanih kostiju i zuba starih životinjskih vrsta koje su u ovom predelu živele tokom poslednjeg, četvrtog ledenog doba. Pećinski medved, divlji konj i divlji magarac, pećinska hijena, lisica i pećinski lav, runasti nosorog i mamut samo su neke od životinja koje su krenule sa severa Evrope ka jugu kako bi izbegle velike klimatske promene. I na tom putu zastali su baš na ovom mestu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

S obzirom na arheološki značaj, paleontološko bogatstvo, dimenzije prostora i znatne prirodne vrednosti, Risovačka pećina je uređena za turističke posete i otvorena 19. septembra 1987.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ljiljana Savin (@savinljiljana)

 

Pretpostavka je da je pećina bila stanište lovaca srednjeg perioda starijeg kamenog doba. Centralno mesto pećine zauzimaju figure napravljene od poliesterske smole. Figure predstavljaju porodicu pračoveka: Otac loži vatru dok glača oružje, majka nosi drva, sin pravi alat od kamena a vatri prilazi još jedan sin već spreman za lov.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Бојан Јовић (@bjovitsh)

Zbog njenog velikog značaja kao nalazišta praistorijske kulture, Risovačka pećina je zaštićena zakonom. Njeni duboki kanali danas predstavljaju svojevrsni muzej paleolita, koji svedoči o neprekinutom ljudskom razvoju od samih začetaka civilizacije do danas.

Postoji uređen parking, dovoljno prostran za sve koji u tom momentu pristignu. Ulaznice se kupuju kod turističkog vodiča, koji vam kasnije objasni kako da dođete do pećine. Sam prilaz pećine je izuzetan, uređen, pokošen, priroda mirna, iako je centar grada na svega par kilometara.

Pećina Risovača na mapi:

 

Komentari(0)

Loading