3 NAJLEPŠE DESTINACIJE NA SLOVO "A" U SRBIJI Lepota i prefinjenost ovih mesta ostaviće vas bez teksta

16:00

Turizam 0

Srbija je prepuna kulturno-istorijskih znamenitosti koje svedoče o našoj prošlosti, običajima, graditeljskim navikama iz različitih epoha, te umetnosti i načinu života uopšte.

3 NAJLEPŠE DESTINACIJE NA SLOVO "A" U SRBIJI Lepota i prefinjenost ovih mesta ostaviće vas bez teksta
shutterstock

 

ALEKSANDROVAC 

Aleksandrovac se prvi put pominje u povelji Stefana Nemanje 1196. godine, kao naselje Kožetin, u župi Rasini. To je gradsko naselje i sedište opštine Aleksandrovac u Rasinskom okrugu. Grad leži u kotlini između planinskih ogranaka Kopaonika, Jastrepca i Goča, sa desne strane Kožetinske reke.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Najpoznatija i nadaleko cuvena znamenitost ovog kraja jeste proizvodnja vina. U skladu sa tim najcuvenija kulturna i turisticka manifestacija Aleksandrovca je „ Župska berba”, koja se održava svake godine krajem septembra ili pocetkom oktobra i slavi se kao opštenarodni praznik.  U Aleksandrovcu postoji muzej posvecen vinu u kome se cuvaju Župske boginje, figurine iz neolita u prirodnoj velicini.

Takode, varoš je bogata starim Pravoslavnim manastirima od kojih su najstariji ostaci manastira Drenca iz 14. veka sagraden, to jest stari su više od 500 godina. Od ostalih znamenitosti valja pomenuti Muzej vinarstva i vinogradarstva kao i Zavicajni muzej Župe u kom se, pored ostalih, nalaze i eksponati iz doba vincanske kulture stari oko 6000 godina kao i biblioteka sa oko 1400 knjiga.

 

ALEKSINAC

Aleksinac je grad i sedište opštine Aleksinac, u Nišavskom okrugu. Aleksinačka opština ima bogatu istoriju, ali i brojne manifestacije u raznim delovima opštine koje privlače interesovanje velikog broja turista. Među privrednim se ističu: marta meseca, za Mladence, Festival meda u Aleksincu, početkom juna “Dani jagode” u Gredetinu, početkom avgusta “Kačamakijada” u Moravskom Bujmiru, početkom septembra “Sabor paprikara” u Rutevcu i krajem oktobra “Pekarski dani”.

privatna arhiva

 

Ono po čemu je Aleksinac prepoznatljiv u umetničkim redovima su “Festival prvoizvedenih predstava” novembra meseca i pesnički susreti “Gordana Brajović” koji se održavaju u aprilu.

Trba imati u vidu da gotovo trećinu površine opštine Aleksinac pokrivaju šume što predstavlja dobar preduslov za razvoj lovnog turizma. Lokalna lovačka udruženja oganizuju veliki broj akcija na sitnu i krupnu divljač.

Pored brojnih znamenitosti same opštine treba napomenuti da se u blizini Aleksinca nalaze čak tri banje: Sokobanja, Ribarska i banja Topilo

 

ARANĐELOVAC

Aranđelovac je smešten u podnožju planina Bukulja i Venčac i predstavlja jednu od najznačajnijih banja i lečilišta u našoj zemlji. Pripada Šumadijskom okrugu i udaljen je od Beograda oko 75 km.

Ono po čemu se posebno izdvaja su izvori lekovite mineralne vode koji se koriste u Bukovičkoj banji, odnosno, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju po kojoj je Aranđelovac izuzetno poznat.

shutterstock

 

Aranđelovac je poznat kao mesto u čijoj je okolini Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak. Međutim, dok je Karađorđe za svoju rezidenciju izabrao Topolu, dinastija Obrenović gradila je Aranđelovac kao svoje letovalište. U vreme njihove vladavine, grad je pretvoren u mondensku banju Srbije i Jugoslavije 19. veka, osnovanu na izvorima vode Knjaz Miloš.

Duga istorija i turističke atrakcije su ono što će vas posebno oduševiti, tako da ovde možete prošetati pećinom u kojoj je živeo pračovek, posetiti Narodni muzej, planinu Bukulju, ili jednostavno provesti dan u zelenom srcu grada – parku Bukovičke banje i osvežiti se u mnogobrojnim lokalnim kafićima i restoranima.

Komentari(0)

Loading