SREDNJOVEKOVNO NASLEĐE SRBIJE Manastir koji u sebi krije mnoge tajne i neispričane priče koje do danas nisu poznate

J. K.

15:01

Turizam 0

Blizu Aleksinca kod mesta Katun nalazi se ovaj manastir, čija crkva je prvobitno bila posvećena Preobraženju.

SREDNJOVEKOVNO NASLEĐE SRBIJE Manastir koji u sebi krije mnoge tajne i neispričane priče koje do danas nisu poznate
Printscreen/Facebook

 

Podigao ga je monah German, prema natpisu koji se nalazi iznad vrata, i to 1399. godine. Prvi pisani izvori potiču iz 1413, a u turskim zapisima se javlja 1536. godine. Veća obnova bila je u 18. veku, i za nju je zaslužan srpski despot Stefan Lazarević.

Podignut je u drugoj polovini 14. veka na izvoru Sanstefanske reke, kod stene Leskovik na kojoj se nalazio utvrđeni grad. Prvobitno je crkva podignuta kao pridvorna crkva nepoznatog lokalnog velikaša. On je sa porodicom sahranjen u njenom jugozapadnom delu, u bogato obdarenim grobnicama. Prvobitno je manastirska bogomlja bila posvećena Sv. arhiđakonu Stefanu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

 

Sama crkva ima osnovu trikonhosa sa kupolom, a kasnije su joj na zapadnoj strani dograđeni narteks (1399) i veliki zvonik (1938). godine.

 

 

Imitacija zidanja opekom je nastala najverovatnije kod velike obnove u 18. veku. Od starih fresaka su sačuvani samo fragmenti. Prilikom obnove manastira 1939. godine, urađene su i freske u donjoj zoni. U blizini manastira nalaze se ostaci srednjevekovnog utvrđenog grada Lipovca. Manastir je aktivan, ženski je i o njemu brinu monahinje.

Zaštitni radovi na crkvenoj arhitekturi su obavljeni u manjoj meri 1953. godine. Kasnije su usledili radovi na arheološkom istraživanju kompleksa, nakon čega su restaurirani crkva, stari konak i veliki bedem. Danas se nalazi pod zaštitom republike Srbije, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Manastir Lipovac na mapi: 

 

 

Komentari(0)

Loading