SPONA SADAŠNJOSTI I PROŠLOSTI Najznačajnije i najbolje očuvano srednjovekovno utvrđenje na području Vojvodine koje krije mnoge tajne!

Jelena Vamović

16:00

Turizam 0

Ukoliko želite da otkrijete nesumnjivo najznačajniju sponu sadašnjosti i prošlosti vojvođanskih ravnica, posetite Bač!

SPONA SADAŠNJOSTI I PROŠLOSTI Najznačajnije i najbolje očuvano srednjovekovno utvrđenje na području Vojvodine koje krije mnoge tajne!
shutterstock

 

Tvrđava u Baču je najznačajnije i najbolje očuvano srednjovekovno utvrđenje na području Vojvodine. Iako se ne zna tačna godina, nastanak dela tvrđave vezuje se period između 1338. i 1342. i kralja Karla Roberta Anžujskog.

To je bilo vreme uspona cara Dušana i međusobnih srpsko-ugarskih ratnih sukoba, što je kralj Karlo naveo u jednom pismu kao opasnost i razlog za preduzimanje radova na tvrđavi u Baču. Dograđivanje i ojačavanje tvrđave trajalo je nepuna dva veka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osnova tvrđave je u obliku trapezoida, prilagođenog obliku terena. Na uglovima se nalazi pet isturenih odbrambenih kula, međusobno povezanih bedemom širine 2 m i visine 12 m, sa streljačkim stazama. Kule su različitih oblika i dimenzija. Posebnu pažnju privlači branič kula u kojoj možete pogledati očuvane ostatke prošlosti.

shutterstock

 

Materijalni ostaci, pronađeni tokom sistematskih arheoloških iskopavanja potvrđuju da je lokalitet na kome se nalazi srednjovekovna tvrđava u Baču sa predgrađem bio naseljen u kontinuitetu od praistorije.

Na prostoru pod temeljima vidljivih zidova postojalo je naselje iz perioda mlađeg neolita – pre šest milenijuma, koje je živelo i u bronzanom, starijem i mlađem gvozdenom dobu, a postoje indicije za praćenje Kelta i života u periodu kasne antike tokom 3. i 4. veka.

 

Prvi tragovi o naselju Baču potiču iz perioda cara Justinijana I, kada car pominje Bač u svom pismu iz 535. godine, u kontekstu stvaranja nove vizantijske arhiepiskopije i priključenja dela provincije Justinijane Sekunde „quae in Bacensi est civitate“.

Skoro tri veka, od kada su je 1704. godine minirali mađarski ustanici, tvrđava u Baču bila je napuštena i gotovo zaboravljena. Njene ostatke su u narednim vekovima razvukli pljačkaši umetničkog blaga, a nebriga i nemar doprineli su daljem propadanju ovog istorijskog spomenika.

Evlija Čelebija je tokom posete Baču 1665. godine zapisao između ostalog:

„To je divna tvrđava na jednom jezeru koje dobiva vodu iz Dunava, ima četvorougaoni oblik, a sva je sazidana od cigle… U ovom gradu nalazi se još jedna velika kula; to je prava kosmorama, koja je okrenuta prema jezeru. Na njoj se nalazi divno odmaralište poput carskog. To je dvorac lep kao Havernek; u njemu se sastaju svi prosvećeni i iskreni prijatelji iz grada da se odmore i razonode.“

 

 

Prema kategorizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Bačka tvrđava je proglašena za dobro od izuzetnog nacionalnog značaja. Danas je među značajnijim atrakcijama i jedini je očuvani spomenik iz srednjovekovnog perioda u Vojvodini.

Tvrđava u Baču na mapi:

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading