CRVENO CARSTVO NIZAČA Meštani govore kako je njihova paprika jedinstvena u celom svetu iz jednog razloga!

Jelena Vamović

17:00

Turizam 0

Malo truda i dobre volje potrebno je da ovo selo bude prava turistička atrakcija, jer ako je Leskovac glavni grad paprike, onda je Donja Lokošnica prestonica.

CRVENO CARSTVO NIZAČA Meštani govore kako je njihova paprika jedinstvena u celom svetu iz jednog razloga!
shutterstock

 

Za Donju Lokošnicu, selo kod Leskovca, kažu da je prestonica paprike. Ona je još poznatija i kao crveno selo, jer meštani uzgajaju posebnu autohtonu sortu koja se niže na vence, a zatim suši. Godišnje proizvede se oko 350 tona ove paprike.

Verovatnoća da ste papriku iz Donje Lokošnice probali, a da to niste ni znali, je ogromna. Naprosto, za malo mesto nadomak Leskovca mnogi nisu čuli a ono je u pravom smislu te reči „crveno carstvo nizača“. Od njih se, naravno, dobija najkvalitetnija tucana paprika.

Donja Lokošnica ima oko 300 kuća a meštani se trude da iz godine u godinu osavremene proizvodnju sveže, gruvane ili mlevene slatke ili slane paprike i da od toga naprave zaštićeni brend.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Pre toga papriku nanižu, a meštani odavno govore kako je njihova paprika jedinstvena po tome što uspeva samo u Donjoj Lokošnici i po tome se razlikuju od drugih, ali ih je isto i proslavila širom sveta.

Poput čudesnog muzeja pod otvorenim nebom, u Donjoj Lokošnici će vas dočekati seoske kućice koje umesto fasada imaju na hiljade paprika nizača koje ih prekrivaju. Zato, ukoliko se nađete u južnim krajevima Srbije, obavezno svratite i do neobičnog sela pokraj Leskovca. Bez sumnje ćete uživati u sjajnim prizorima ali i tradicionalnim srpskim jelima od „crvenog blaga“.

V

Paprici u čast u ovom selu svake godine se održavaju susreti proizvođača. Takmičenje u nizanju paprika uvek izaziva najveće interesovanje. Meštani ovog sela na jugu Srbije su joj čak posvetili dan – 21. septembar!

Donja Lokošnica na mapi:

 

 

Komentari(0)

Loading