RAMSKA TVRĐAVA I KARAVAN SARAJ Preteča prvog tržnog centra koji je nastao na Balkanu još u 15. veku

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Na teritoriji opštine Veliko Gradište nalazi se Ramska tvrđava, jedno od nekoliko najznačajnijih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Ramska tvrđava i karavan saraj
Printscreen/Youtube/Ramska tvđava

Ramska tvrđava je nastala 1482. godine, sagradio ju je Bajazit II ( sin Mehmeda II Osvajača, sultana koji je osvojio Carigrad ). Ona je jedna od tvrđava koje se nakaze na Dunavu i koja je sagrađena u svrhe odbrambene tvrđave.
 

Karavansaraj je udaljen 50 m od tvrđave. Najverovatnije je sagrađen kad i tvrđava. Ovo je jedan od retko sačuvanih utvrđenih karavan saraja na Balkanu.

Pretpostavljamo da ce u karavan saraj ulazilo kroz vrata u zapadnom zidu, gde ce direktno s puta koji je vodio do tvrđave moglo stupiti u njegovu unutrašnjost. U obimnim zidovima ove građevine sačuvana su ravnomerno raspoređena zidana ložišta, a između njih ce nalaze otvori — puškarnice. Može ce zaključiti da su ce duž ovih zidova nalazile sobe za smeštaj putnika i trgovaca. Pregradni zidovi između soba nisu sačuvani, jer su verovatno bili drvene konstrukcije.

Ovakvi objekti su bili preteča današnjih tržnih centara. Ovde je bilo oko 24 radnje, zanatske, prodavnice prehrambenih proizvoda, materijala…. Svašta se ovde moglo kupiti. Većina objekata ove namene je na teritoriji Srbije porušena, nakon odlaska Turaka. Poslužili su kao izvor kvalitetnog građevinskog materijala. Karavansaraj kod Ramske tvrđave je poslužio kao porta crkve Svetog Arhanglea Mihaila 1839. godine, na taj način je ostao sačuvan do današnjih dana. Ova dva objekta zajedno predstavljaju i retko sjedinjavanje dve građevine različitih religija.

Komentari(0)

Loading