PLANINA KOJA INTRIGIRA Rtanj, misteriozna piramida ili remek delo prirode - pitaju se mnogi, evo zašto

Lepote Srbije

21:00

Turizam 0

Rtanj, planina koja se izdiže iz ravnica istočne Srbije, oduvek je obavijena velom misterije. Priče o njenom savršenom piramidalnom obliku, neobjašnjivim energetskim poljima, sakrivenom blagu, kao i o vanzemaljskim pojavama, izazivaju pažnju kako naučnika tako i ljubitelja prirode.

planina Rtanj
Shutterstock

Ova planina privlači radoznale istraživače, turiste i planinare, a svako ko je kročio na nju tvrdi da je osetio neku neobičnu energiju koja je prožima.

Međutim, iako ima mnogo teorija o vanzemaljcima i nepoznatim letećim objektima, Rtanj je najpoznatiji po svojoj prirodnoj lepoti i lekovitom bilju koje raste samo na njenim obroncima. Legendarni rtanjski čaj (Saturea montana), za koji se veruje da ima brojna lekovita svojstva, vekovima se bere na ovoj planini. Ipak, zbog njegove sve manje dostupnosti, berba je danas zakonom zabranjena kako bi se zaštitila ova endemska vrsta.

Jedinstvenost Rtnja se ogleda i u njegovim prirodnim bogatstvima – pećinama, jamama i brojnim izvorima. Jamu Lednicu, koja se nalazi na jugoistočnoj strani planine, posebno posećuju avanturisti, jer je jedina ledenica u kršu istočne Srbije sa konstantno niskim temperaturama tokom cele godine.

Na samom vrhu planine, Šiljku (1565m), nalaze se ostaci kapelice Svetog Đorđa, koju je 1935. godine izgradila udovica vlasnika rudnika Rtanj nakon njegove smrt. Nažalost, kapela je nekoliko puta bila na meti pljačkaša, koji su u potrazi za blagom koristili dinamit, te su od nje danas ostale samo ruševine.

Mitovi i stvarnost?

Rtanj nije samo prirodna lepota – već i tema mnogih legendi. Neki smatraju da je ova planina drevna piramida izgrađena od strane nekih davno nestalih civilizacija, dok drugi veruju da je reč o remek-delu prirode. Naučnici su utvrdili da Rtanj emituje energetska zračenja korisna za ljudski organizam, a na pojedinim mestima je zabeleženo jače zračenje nego u urbanim sredinama. Takođe, specijalni uređaji za registrovanje elektromagnetnih polja pokazali su da vrh Šiljak uglavnom upija energiju, dok podnožje planine emituje zračenja, što dodatno raspiruje maštu posetilaca.

Rtanj ima nagib strana identičan onom na piramidi posvećenoj Mesecu u Meksiku, kao i uglove koji se poklapaju sa onima na Keopsovoj piramidi u Egiptu. Ne znamo da li je to slučajnost.

Rtanj je posebno popularan među planinarima, koji tokom proleća i leta masovno posećuju ovu planinu, dok zimi, zbog oštrih klimatskih uslova, vrh posećuju samo iskusni planinari. Severni deo planine, prekriven gustim šumama, predstavlja i poznato lovište gde se najčešće love srne i divlje svinje.

Bilo da verujete u legende ili ne, Rtanj je planina koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Njene tajne, lekovito bilje, prelepi pejzaži i mistični ugođaj čine je nezaobilaznom destinacijom za sve ljubitelje prirode i avanture. Ako tražite mesto gde možete osetiti mir, prirodnu energiju i lepotu, Rtanj će vas sigurno osvojiti.

Komentari(0)

Loading