NEKADA LUKSUZNO KUPALIŠTE, A DANAS ZAPUŠTENA OAZA: Skriveni biser nadomak Beograda koji je ovekovečen na filmu! (VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Beograd ima 13 jezera. Neka su i danas aktuelna, a nekada su nažalost zaboravljena. Upoznajte veštačko jezero koji se nalazi pod Avalom, nekih pola sata vožnje od Beograda

jezero Trešnja
Printscreen/Youtube

25 kilometra od Beograda na Avali nalazi se vikend naselje Trešnja u selu Mala Ivanča. Tu je smešteno jezero "Trešnja", koje je pravi mamac za pecaroše.

“Ja sam uhvatio jedan dan babušku koja je imala više od 20 kilograma. Šarana nema mnogo i izbegavam da pecam”, priča Negovan Božanić iz Male Ivanče za RTS i dodaje:

"Pre su dolazili Rusi, hvatali su neke rakove u jezeru. Šteta što je zapušteno, kad bi se malo sredilo bilo bi bolje”, kaže pecaroš Ljubiša Božanić iz Male Ivanče.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Skriveno jezero pod Avalom, nekadašnje luksuzno izletište i kupalište Trešnja, sada zapuštena oaza. U izletiše ništa nije uloženo skoro 40 godina.

Trešnja je veštačko jezero koje je, kažu, izgrađeno posle rata kao rezervoar iz kog bi se uzimala voda u slučaju da požar zahvati šumu koja se prostire na 180 hektara. Međutim, od prvog dana, jezero dužine 150 i širine 30 metara, postalo je omiljeno izletište i kupalište Beograđana, ali i stranaca.

Zanimljiv je i podatak da je ovo jezero 1982. godine imalo zapaženu ulogu u antologijskoj sceni u filmu “Maratonci trče počasni krug”.– baš tu je snimljena Seka Sablić i scena “kupačice”.

Od vremena kada se Kristina brčkala, jezero je postalo pliće dva metra zbog mulja koje se u njemu taložilo. U blizini postoje i tri izvora vode, ali ih je teško naći. Izletište gde su se u prošlosti odmarali najviši funkcioneri, sada održava samo jedan radnik “Srbijašuma”. Oko jezera samo jedna kanta za smeće.

Nekada luksuz, danas ruševina. Hotel na obali jezera svedoči o dve činjenice. Jedna je da se nekada ozbiljno razmišljalo da to mesto postane turistička destinacija, druga da u to izletiše ništa nije uloženo 30 godina.

Najbliža prodavnica – na čak dva kilometra od jezera. I meštani i vikendaši sećaju se lepših vremena. “Nekada su se moja deca kupala, bilo je sređeno, a sada je dosta neuređeno i prljavo”, kaže Marija Janković.

Dragomir Mihajlović ne veruje da će se to obnoviti da bi bilo kao nekad. Dok se neko ne seti da očisti jezero i sredi obalu, oni koji žele da pobegnu od grada i buke, uvek tu mogu da nađu bukvalno netaknutu prirodu.

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading