VELIKI JUBILEJ Jugoslovensko dramsko pozorište proslavilo 75 godina rada

Lepote Srbije

21:00

Manifestacije 0

Jugoslovensko dramsko pozorišta (JDP) u Beogradu danas je, dodelom godišnjih nagrada i drugih priznanja obeležilo svoj dan i 75. godina rada.

VELIKI JUBILEJ Jugoslovensko dramsko pozorište proslavilo 75 godina rada
Alo!/Vladimir Marković

 

Godišnje nagrade za režiju dobili su Jagoš Marković za"Čudo u Šarganu", Vito Taufer za "Edipa" i Egon Savin za "Razvojni put Bore šnajdera", saopštilo je JDP.


Godišnje nagrade dobili su glumice i glumci: Anita Maničić za ulogu Ikonije i Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi "Čudo u Šarganu", Nenad Jezdić za naslovnu ulogu u predstavi "Razvojni put Bore šnajdera" i ulogu Prosjaka u predstavi "Čudo u Šarganu".

Laureatri su i Milan Marić za ulogu Edipa, Nataša Ninković za ulogu Jokaste i Marko Radojević za ulogu Pevača u predstavi "Edip", kao i Jovana Belović za ulogu Lavinije u predstavi "Tit Andronik".

Godišnje nagrade dobili su i Sloboda Mićalović za ulogu u komadu "Ona" i Milena Vasić za ulogu Fedre/Magdalene i Nataša Tapušković za ulogu Sapfo/Terapeutkinje u predstavi "Vatre".

Nagrada za lepotu govora "Dr Branivoj Đorđević" pripala je Milanu Mariću za ulogu u predstavi "Edip", navodi se u saopštenju.

Lana Cvijanović je laureatkinja godišnje nagrade za kostimografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi "Razvojni put Bore šnajdera", a Irena Popović za muziku u predstavi "Tit Andronik".

Godišnja nagrada za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja dodeljena je dizajnerima svetla Jovanu Stankiću i Siniši Čupiću, glavnoj garderoberki Ljiljani Nedeljkovići, kreatorki scenske maske Gordani Jadžić i grafičkom dizajneru Adamu Rakičeviću.

Nagradu "Branka i Mlađa Veselinović" za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a dobio je Milan Marić za ulogu "Edipa" u istoimenoj predstavi.

Nagrada "Nebojša Glogovac" za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca pripala je Joakimu Tasiću za uloge Glasnika iz dvora u predstavi "Edip" i Saturnina u predstavi "Tit Andronik".

Na proslavi je predstavljena monografija Aleksandra Milosavljevića o Teatru "Bojan Stupica" i najavljen prvi broj E-magazina koji će svakog meseca biti dostupan na sajtu Pozorišta i društvenim mrežama.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading