TRADICIJA, ZNANJE I LJUBAV U JEDNOJ ČAŠICI Uskoro počinje 3. Šumadijski festival rakije

Lepote Srbije

20:00

Manifestacije 0

I ove godine planiramo da na jednodnevnoj manifestaciji okupimo proizvođače najboljih rakija iz Srbije i regiona i da privučemo pažnju javnosti i posetilaca. Tome će, nadamo se, pomoći i nova atraktivna lokacija festivala - Exclusive event center.

rakija
Printscreen/Youtube/Šljivovački sajam domaće rakije

 

Treći Šumadijski festival rakije biće održan u subotu, 26. novembra, u Kragujevcu. I ove godine planiramo da na jednodnevnoj manifestaciji okupimo proizvođače najboljih rakija iz Srbije i regiona i da privučemo pažnju javnosti i posetilaca. Tome će, nadamo se, pomoći i nova atraktivna lokacija festivala - Exclusive event center. 

Cilj manifestacije - podizanje nivoa rakijske kuture

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Organizatori su Asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Gradska turistička organizacija „Kragujevac“. Jedan od glavnih ciljeva manifestacije je podizanje nivoa rakijske kulture i bolja pozicioniranost destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda.

Osim toga, ovo je i jedna od aktivnosti koje doprinose razvoju i promociju jedinstvenog turističkog proizvoda "šumadijska rakijska tura", koji organizatori razvijaju i plasiraju na turističko tržište. 

Prvi festival, organizovan u decembru 2019. godine, izazvao je veliko interesovanje kako izlagača (bilo ih je preko 30 ) tako i posetilaca. Već tada je otvoren put za stvaranje ozbiljnog festivala koji okuplja proizvođače rakija, hrane, opreme i sredstava za proizvodnju kao i pratećeg stručnog programa kojim se podiže nivo usluga u oblasti ugostiteljstva i gastro (rakijskog) turizma.

Prijavljivanje za Festival je u toku, a rok za prijavu je do danas, 14. novembra.

Na festivalu će i ove godine biti uručene nagrade za najbolje plasirane rakije na Četvrtom ocenjivanju kvaliteta voćnih rakija, koje će u organizaciji Asocijacije i uz podršku Instituta za strna žita i grada Kragujevca biti organizovano 18. novembra ove godine. U toku je prijavljivanje za ocenjivanje koje je jedinstveno u Srbiji po tome što se uzorci uzimaju iz maloprodajnih objekata. 

Posetioci ocenjuju najbolje rakije, najsrećnije među njima očekuju vredne nagrade

Manifestacija će biti otvorena za posetoce od 13 do 22 časa. Cena ulaznice je 500 dinara, a ove godine će degustacione čašice moći da se iznajme uz kauciju. Svaki posetilac će, uz kupljenu ulaznicu, biti u prilici da oceni najbolje rakije Festivala, a najsrećnije među njima očekuju i vredne nagrade. Pored nagrada posetioci će imati i prilike da uživaju u prikladnom muzičkom programu, a edukativnu dimenziju festivala će upotpuniti i stručni sadržaji. 

Dođite i uverite se da tradicija, znanje i ljubav mogu da stanu u jednu čašicu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading