"SRPSKI PROTIVUDAR" NEPRAVEDNO ZABORAVLJEN Ratnik umire dva puta-jednom kada ga pogodi kuršum, a drugi put kada ga zaborave potomci

Lepote Srbije

14:00

Manifestacije 0

U početku, zbog oštre klime i teškog terena, bugarsko napredovanje je bilo sporo, sve dok nas nisu saterali u dolinu Morave.

"SRPSKI PROTIVUDAR" NEPRAVEDNO ZABORAVLJEN Ratnik umire dva puta-jednom kada ga pogodi kuršum, a drugi put kada ga zaborave potomci
vikipedija

Ova bitka je bila deo Trojne invazije na Srbiju. Zbog brojne nadmoći, Bugarska je u nekoliko dana potisnula srpsku vojsku do doline Morave. Bugari su prodrli oko 90 km na teritoriju Srbije. Srbi su izgubili 6.000 ljudi, 60 topova i velike količine vojne opreme.

„Posle brojnih poraza, u nekoliko nedelja teških borbi, istorija beleži da je bitka na Moravi jedina srpska pobeda u ratnoj 1915.godini. S obzirom na to da se bitka odvijala na širem potezu jugoistočne Srbije, ali i da su se glavne borbe vodile oko mosta na Moravi, u razgovoru sa istoričarem prof.dr Dejanom Antićem, dogovorili smo da pokrenemo obeležavanje godišnjice ove važne bitke, kako naša deca ne bi zaboravila sve žrtve koje su podnete da bi se izborila sloboda“, rekao je predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović.

vikipedija
 

- Ratnik umire dva puta. Jednom kada ga pogodi kuršum, a drugi put kada ga zaborave potomci – podsetio je istoričar prof. dr Dejan Antić na čiju je inicijativu vlasotinačka lokalna samouprava odlučila da pokrene obeležavanje godišnjice bitke čije su se najkrvavije borbe, protiv pripadnika Prve bugarske armije, vodile kod takozvanog gložanskog mosta u okolini Vlasotinca.

Bitka na Moravi, koja je omogućila odstupnicu srpskoj vojsci i Vrhovnoj komandi prilikom povlačenja prema Albaniji, jedinstveni je primer u ratnoj istoriji, da su trupe, nakon toliko bitaka, teškoća i gubitaka krenule u protivofanzivu i ostvarile veliku pobedu.

- Baš zbog toga naša je obaveza da se svake godine setimo junaka koji se ni u najtežim vremenima nisu štedeli već su podneli velike žrtve da bi se izborila sloboda – naglasio je Bratislav Petrović, predsednik vlasotinačke opštine.

vikipedija
 

Na akademiji kojom je obeleženo 107. godina bitke vođene na širem potezu jugoistočne Srbije brojne zvanice sa juga zemlje evocirale su sećanje na ovaj važan događaj. On je omogućio opstanak srpske vojske koja će se, tri godine kasnije, posle albanske golgote, oporavka na Krfu i proboja Solunskog fronta, slavodobitno vratiti u svoju otadžbinu.

Bitka na Moravi, Leskovački manevar ili Pustorečka bitka različiti su nazivi za borbe srpske vojske protiv bugarskih okupatora vođenim, od sredine oktobra do kraja novembra 1915. godine, duž Vlasine, Južne Morave, Jablanice i Puste Reke.

- Timočka divizija prvog poziva junački je branila gložanski most i na tom mestu je poginulo 49 srpskih vojnika. Obruč se stezao, a morao je da se brani put koji vodi od Leskovca prema Kosmetu zbog čega je sa tim zadatkom, po narađenju Stepe Stepanovića, formirana manevarska grupa na čijem je čelu bio pukovnik Ljubomir Milić, tadašnji komandant Moravske divizije drugog poziva. On je organizovao odbranu u bezizlaznoj situaciji i izdao naređenje o napadu 11. novembra – podsetio je prof. dr Dejan Antić.

Bila je to velika pobeda i udžbenički primer herojstva i požrtvovanosti za svoj narod i državu. Komemorativni skup održan je u sali bioskopa vlasotinačkog Kulturnog centra u prisustvu predstavnika Ministarstva odbrane i policije, predsednika i predstavnika susednih opština i grada Leskovca i brojnih boračkih udruženja.

OU Vlasotince
 

Skupu koji je Vlasotince organizovalo u saradnji sa Udruženjem potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije prisustvovali su general potpukovnik Milisav Simović, komandant Kopnene Vojske Srbije kao i načelnik Policijske uprave u Leskovcu Tomislav Ilić.

Vojni orkestar iz Niša svirao je marševe, a guslar Miljan Toković pesmu „Boj na Moravi“. Zaslužnim pojedincima i kolektivima uručene su zahvalnice.

(Vlasotince)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading