DANAS VESELO U KRAGUJEVCU Održava se "Treći šumadijski festival rakije"

Okuplja više od 40 proizvođača voćnih rakija iz cele Srbije.

DANAS VESELO U KRAGUJEVCU Održava se "Treći šumadijski festival rakije"
Shutterstock

"Teći šumadijski festival rakije" održava se danas u Kragujevcu i okuplja više od 40 proizvođača voćnih rakija iz cele Srbije, sa ciljem podizanja svesti o kvalitetu rakije i rakijskoj kulturi. Manifestaciju organizuju Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Turistička organizacija grada Kragujevac, uz podršku Privredne komore Srbije - RPK Kragujevac.

Šumadijski festival rakije je nastao kao podrška boljem pozicioniranju destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda, kao i razvoja i promocije rakijskih turističkih tura, rečeno je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

"Ovakve manifestacije su od značaja za dalje brendiranje naših proizvodjača i destilerija podrška su daljem rastu izvoza jakih alkoholnih pića i rastu bruto domaćeg proizvoda", rekao je direktor PKS RPK Kragujevac Predrag Lučić. On je naveo izvoz jakih alkoholnih pića iz regiona Šumadije i Pomoravlja za devet meseci ove godine bio 775.000 evra, što je rast od 63,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. "Jasno je da će izvoz jakih alkoholnih pića iz ovog regiona za celu godinu premašiti milion evra", dodao je Lučić.

Predsednik Asocijacije proizvođača rakije "Šumadijska rakija" Goran Mijailović je kazao da je Šumadijski festival rakije jedini te vrste u Srbiji. On je istakao da je svake godine sve bolji kvalitet rakije proizvedene u Srbiji, što pokazuju ocene uzoraka uzetih iz prodavnica.

Predstavnica Turističke organizacije Kragujevca Emina Dramlić je rekla da je Šumadijski festival rakije jedan od vidova gastro-turizma i podrška je seoskom turizmu. "Ovo je prilika da turistima, posebno inostranim, približimo našu tradiciju i kulturu", istakla je ona.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Đokijada

KAKVA MANIFESTACIJA Nikad više ĐOKA na jednom mestu!

Manifestacije

18:00

12 maj, 2024

Stara Pazova/Belegiš - Skoro da nema osobe na prostoru bivše Jugoslavije koja nije čula za glavne likove iz mnogih viceva, Muju i Hasu, Pericu i Đokicu. I dok se Bosanci najčešće smeju dogodovštinama ove prve dvojice, srbi to najrađe čine uz Đoku.

Komentari(0)

Loading