FORMIRAO RUSKU SPOLJNU OBAVEŠTAJNU SLUŽBU Izložba o najmoćnijem Srbinu nakon cara Dušana, grofu Raguzinskom (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Manifestacije 0

Formirao je balkansku politiku Ruske Imperije, što je rezultovalo oslobođenjem od osmanske okupacije

FORMIRAO RUSKU SPOLJNU OBAVEŠTAJNU SLUŽBU Izložba o najmoćnijem Srbinu nakon cara Dušana, grofu Raguzinskom (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Sava Vladislavić Raguzinski

Sava Vladislavić Raguzinski ili „grof Raguzinski ili Ilirski“ (rus. Savva Lukič Raguzinskiй-Vladislavič, graf Raguzinskiй; Jasenik, 16. januar 1669 — Sankt Peterburg, 17. jun 1738) je bio srpski političar, savetnik ruskog cara Petra Velikog, diplomata u službi Ruske Imperije, obaveštajac, putopisac, poliglota, veliki dobrotvor i darodavac manastira Sveta Trojica kod Pljevalja.

 

Opština Sremski Karlovci i Kulturni centar „Karlovačka umetnička radionica“ sa ponosom predstavljaju izložbu o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom, diplomati cara Petra Velikog koji je formirao rusku spoljnu obaveštajnu službu, razgraničio rusko i kinesko carstvo, aktivno učestvovao u vojnim operacijama Ruskog carstva i realizovao potpisivanje mira sa Turskom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Uvek noseći otadžbinu u srcu, grof Vladislavić je obnovio srpsko školstvo, šaljući iz Rusije u Sremske Karlovce prve učitelje i udžbenike. Formirao je balkansku politiku Ruske Imperije, što je rezultovalo oslobođenjem od osmanske okupacije nepun vek kasnije.

Pomagao je crkve i manastire širom srpskih zemalja, a svojim pokroviteljstvom mnogim umetnicima zadužio je svetsku kulturu. Najveći kompozitor epohe u kojoj je živeo, Antonio Vivaldi, posvetio mu je jednu od svojih opera.

FORMIRAO RUSKU SPOLJNU OBAVEŠTAJNU SLUŽBU Izložba o najmoćnijem Srbinu nakon cara Dušana, grofu Raguzinskom (FOTO/VIDEO) Privatna arhiva
 

Izložba sa detaljnom prezentacijom više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata koji svedoče o impozantnom životnom putu, delu i zaveštanju „najmoćnijeg Srbina nakon Cara Dušana“ predstavlja se publici u Sremskim Karlovcima, zahvaljujući Radio televiziji Srbije, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prestonici ove republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk koji je osnovao grof Sava Vladislavić u čast Svetog Save.

Izložba je posvećena sećanju na Vladimira Davidovića kome je jedna od životnih misija bila da grofa Savu Vladislavića istrgne iz istorijskog zaborava i dodeli mu zasluženo mesto u nacionalnom pamćenju.

Posebna nam je čast da Vas pozovemo da svojim prisustvom uveličate svečano otvaranje izložbe o grofu Savi Vladislaviću i predstavljanje romana „Durbin grofa Save Vladislavića“ u Kulturnom centru „Karlovačka umetnička radionica“ u utorak 18. oktobra 2022. u 19 časova.

Učestvuju:

· Aleksandar Stojkečić, istoričar, predsednik opštine Sremski Karlovci

· Dr Georgi Engelhardt, istoričar, viši savetnik Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom”

· Velimir Ivanović – autor romana „Durbin grofa Save Vladislavića“

· Gordana Milosavljević – sestra Vladimira Davidovića

· Branko Vukomanović – koautor izložbe

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading