TRADICIONALNI FESTIVAL KUGLOFA Nikom nije lepše neg je nam', mi se družimo, a testo raste li raste (VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Manifestacije 0

Pod ovim sloganom Fondacija Zavičajna kuća iz Sremskih Karlovaca organizuje poslednjeg vikenda u junu tradicionalni Festival kuglofa - nemačkog i kolača naših krajeva.

TRADICIONALNI FESTIVAL KUGLOFA Nikom nije lepše neg je nam', mi se družimo, a testo raste li raste (VIDEO)
Shutterstock

Nemci (Podunavske Švabe) predstavljaju veoma specifičnu etnoregionalnu - kulturnu grupaciju čiji je identitet u proteklim decenijama često dovođen u pitanje. U rasponu od negacije, brutalne torture i pogroma, pa do tihe ili nešto grublje asimilacije i na kraju do pukog prećutkivanja i nepriznavanja prava na vlastiti autentični glas, tiho je zamirala i kultura Podunavskih Švaba na tlu Vojvodine. Turobni život Podunavskih Švaba, zasnovan na postojanju kolektivne krivice, logora i grobnica tek nedavno obeleženih, smenjuje jedna, po svojoj prirodi, vesela kulturno - turistička manifestacija, sa snažnim akcentom na tradicionalnu kulturu Podunavskih Švaba.

Današnji mladi Vojvođanin ni ne zna da je značajan deo današnjih kulturnih, privrednih, zdravstvenih i drugih institucija Vojvodine u direktnoj vezi sa nemačkom kulturom ranijeg perioda. Naravno, još više bi se iznenadio kada bi saznao da je do II svetskog rata, a to znači do samo pre 70 godina, u Vojvodini živelo više od 1/3 stanovnika nemačkog etničkog porekla (Podunavske Švabe) i da su činili reativnu većinu stanovništva.

Nemački naseljenici se naseljavaju na pusto i podvodno tle Panonske nizije, puno bara i mlaka, već od početka XVIII veka. Sa sobom donose nova znanja iz oblasti poljoprivrede i urbanizma, donose nove higijensko zdravstvene navike i nove načine pripremanja hrane i ishrane, te donose i nove vrste jela. Mnoga od tih jela su sve vreme prisutna na jelovnicima u vojvođanskim kuhinjama. Danas znatno manje nego ranije i znatno više na selu nego u gradu. Posebno mesto u nemačkoj kuhinji je zauzimao jedan kolač, koji se danas retko može naći na vojvođanskim trpezama. To je KUGLOF. Danas Fondacija reafirmiše ovaj kolač, tako da je već postao brend grada. Danas u Sremskim Karlovcima već skoro svako domaćinstvo ima ovaj kolač na svojoj nedeljnoj trpezi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

KUGLOF (GUGELHUPF) je tradicionalna hrana Podunavskih Švaba, spravljale su ga „naše bake“, njime ispraćale decu u školu i dočekivale muževe sa teškog paorskog posla. Kuglof je danas gotovo nestao sa naših jelovnika. Nadamo se da će Festival uticati na oživljavanje i negovanje tradicionalne vojvođanske kuhinje, kojoj su nemački doseljenici dali značajan doprinos, potsećati na njene korene, ulepšavati tmurnu svakodnevicu, afirmisati Fondaciju Zavičajna kuća i Sremske Karlovce i negovati duh tolerancije i dobrosusedstva.

 


Festival je zamišljen i organizuje se kao manifestacija tradicionalne kulture Podunavskih Švaba, ali i građana Karlovaca. FESTIVAL KUGLOFA je manifestacija kojoj posebnu specifičnost daje prisustvo velikog broja žena, kao aktivnih učesnica, ali i kao posetilaca.
I zato je glavna i najatraktivnija manifestacija Festivala takmičenje u spravljanju ovog kolača. Tri prvoplasirana kuglofa se nagrađuju. Kvalitet svakog eksponata ocenjuje stručni i nepristrasni žiri.
Pored ovog „takmičenja“ organizuje se i takmičenje plesnih parova u bečkom valceru.


Festival kuglofa organizuje se u trodnevnom trajanju, uvek poslednjeg vikenda u junu. Sva tri dana traje celodnevna postavka sajamsko – turističkog karaktera. Ova postavka se postavlja na centralnom karlovačkom trgu, trgu sa predivnim, kitnjastim zgradama iz vremena prelaska XIX u XX vek. Na tim postavkama budu izloženi kuglofi, karlovačka vina i bermet, začinsko bilje, proizvodi starih zanata i domaće radinosti, antikviteti i rariteti, suveniri i ručni rad.


Svakog dana organizuju se kulturno turističke manifestacije (revije narodnih nošnji i odevnih predmeta proizvedenih u tehnici starih zanata, priredbu za najmlađe i sl.), ali i programe poput nastupa horova, muzičkih ansambala, izložbe i okrugle stolove na teme iz kulture Podunavskih Švaba ili istorije i sl.

Izvor: festivalkuglofa

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

šešir

Kad imam dobar šešir sve mi dobro stoji: Jedinstvena izložba u Čačku, nekada se bez njih nije izlazilo iz kuće i predstavljali su statusni simbol a danas ih retko ko nosi

Manifestacije

13:00

26 februar, 2024

U građanskoj kulturu šešir je oduvek predstavljao statusni simbol, a nekadašnje čačanske dame su govorile „Kada imam dobar šešir sve mi lepo stoji”. U GalerijI Etnološkog muzeja - Hadžića kući otvara se Izložba kolekcije šešira iz perioda dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka iz etnološke zbirke Narodnog muzeja i trajaće do 22. aprila.

Komentari(0)

Loading