VINOGRAD TRAŽI SLUGU, A NE GOSPODARA Glišićima rodili džinovski primerci grožđa- jedan grozd težak čak četiri kilograma (FOTO)
Glišići na površini od tri hektara uzgajaju grožđe,
Nigde tako ukusno i krupno grožđe ne rađa kao na pobrđima Oplenca, a skoro u svakom domaćinstvu tradicija pravljenja vina prenosi se sa kolena na koleno. Glišići iz sela Šume decenijama unazad rade u vinogradima, a da se porodični trud isplati najbolje pokazuju njihovi džinovski grozdovi koji svake godine odnose pobednički pehar na Oplenačkoj berbi.
"Sorta crnog grožđa mišel ove godine je odlično rodila, a grozdovi su u proseku 2.000-2.500 grama. Ipak afus ali je kao izuzetno dobra bela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama. Cena grožđa ove godine kao i svih prethodnih 150, 200 pa ide i do 300 zavisno od kvaliteta, krupnoće, sorte“, kaže za RINU Zdravko Glišić.
Njegov naslednik Aleksandar tokom cele godine vredno radi u vinogradima koji se na njihovom imanju prostiru na površini od oko tri hektara. Odnegovati grožđe i dostići ovakav kvalitet nije ni malo lako.
Možda vas zanima:
Groblje postalo tesno, nema više mesta za sahranjivanje: Alaramantan problem u Topoli, jedino rešenje jesu parcele u Ljuboselu
Groblje u Topoli, smešteno podno Oplenca postalo je tesno, jer su sva grobna mesta na parcelama popunjena. Zalaganjem zaposlenih u JKSP „Topola“ izvršeno je raščišćavanje i izgradnja grobnih mesta i na sporednim, zapuštenim površinama, kako bi se podmirile aktuelne potrebe.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Možda vas zanima:
Groblje postalo tesno, nema više mesta za sahranjivanje: Alaramantan problem u Topoli, jedino rešenje jesu parcele u Ljuboselu
Groblje u Topoli, smešteno podno Oplenca postalo je tesno, jer su sva grobna mesta na parcelama popunjena. Zalaganjem zaposlenih u JKSP „Topola“ izvršeno je raščišćavanje i izgradnja grobnih mesta i na sporednim, zapuštenim površinama, kako bi se podmirile aktuelne potrebe.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Možda vas zanima:
Groblje postalo tesno, nema više mesta za sahranjivanje: Alaramantan problem u Topoli, jedino rešenje jesu parcele u Ljuboselu
Groblje u Topoli, smešteno podno Oplenca postalo je tesno, jer su sva grobna mesta na parcelama popunjena. Zalaganjem zaposlenih u JKSP „Topola“ izvršeno je raščišćavanje i izgradnja grobnih mesta i na sporednim, zapuštenim površinama, kako bi se podmirile aktuelne potrebe.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
„Mišel-sorta crnog grožđa ove godine je odlična, grozdovi su u proseku 2.000-2.500 grama. Ipak Afus Ali je kao izuzetno dobra bela sorta karakterističnih krupnih bobica ponovo opravdao očekivanja pa smo dobili grozdove težine 3.800 grama. Cena grožđa ove godine kao i svih prethodnih 150, 200 pa ide i do 300 zavisno od kvaliteta, krupnoće, sorte“, kaže Zdravko Glišić.
Njegov naslednik Aleksandar tokom cele godine vredno radi u vinogradima koji se na njihovom imanju prostiru na površini od oko tri hektara. Odnegovati grožđe i dostići ovakav kvalitet nije nimalo lako.
„Vinograd hoće slugu a ne gospodara, moj deda je uvek govorio, ‘ko hoće da radi, vinograd neka sadi’. Gajimo razno voće, ali jabuke i grožđe dominiraju. Godine nisu lake, sve su teže za poljoprivrednike, suše su velike, sa vodom se svi mučimo, ipak uz mnogo rada i truda berićet stiže a dokle ćemo izdržati sam Bog zna“, ističe Aleksandar.
Na desetine izlagača uzelo je učešće na ovogodišnjoj Oplenačkoj berbi i izložilo svoje proizvode i na svakoj tezgi dominirali su grožđe i mlado vino, a ova manifestacija okupila je preko 200.000 ljudi.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
SRPSKI FESTIVAL SVETSKE MUZIKE i "Dani Beograda 2024", BESPLATAN ulaz na koncerte i još MNOGO toga, ovo NIKAKO ne bi trebalo propustiti!
Lepo vreme nam je stiglo ranije nego što smo ga očekivali, s njim radost koju nosi kao i želja za druženjima. Pred nama su narednih dana dve lepe manifestacije
Održan četvrti Rzav challenge, najmlađa učesnica Dunja (14) istrčala sedam kilometara bez problema
Jedinstven adrenalinski izazov održan је u Arilju i predstavlja spoj prirode i sporta, a učesnicima pruža nezaboravnu iskustvo. Uz najčistiju reku u Srbiji - Rzav, profesionalni trkači i rekreativci su imali priliku da testiraju svoje granice spremnosti i izdržljivosti.
NEPONOVLJIVA AVANTURA Džipijada U Trgovištu, prilika za adrenalinsku injekciju kakvu niste doživeli!
Džipijada Trgovište 2024 je jednodnevna off-road manifestacija koja će se održati 23. marta u organizaciji Turističke organizacije i opštine Trgovište.
MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!
Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.
ZA SLADOKUSCE Evo šta vas očekuje na predstojećoj kobasicijadi u Baču!
Kobasicijada u Baču je tradicionalna gastronomska manifestacija koja okuplja ljubitelje domaćih suhomesnatih proizvoda. Ove godine, 16. marta, održava se 11. put u Gradskom parku u Baču. Na ovoj manifestaciji će se birati najukusniji kulen, kobasica, slanina i pečena kobasica.
Komentari(0)