MALO POZNATA BEOGRADSKA ŠUMA Prelepa za izlete i šetnje, a leti se u njoj održava "Bojčinsko kulturno leto"

Lepote Srbije

19:00

Manifestacije 0

Područje je i dalje relativno očuvano, poseduje velike prirodne vrednosti, ali mu zbog blizine urbane zone preti dalja degradacija, zbog čega se nalazi pod zaštitom.

MALO POZNATA BEOGRADSKA ŠUMA Prelepa za izlete i šetnje, a leti se u njoj održava "Bojčinsko kulturno leto"
Shutterstock

Šuma zauzima površinu od 629,51 hektara. Na njenoj teritoriji posebno je zastupljen hrast lužnjak, kao fragment nekada ogromnih starih nizijsko-močvarnih šuma. U šumi je ukupno evidentirano 185 biljnih vrsta, od kojih 15 imaju status zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta. U šumi raste 165 vrsta gljiva, od kojih 15 vrsta uživa status zaštite, dok se dve vrste nalaze na Crvenoj listi gljiva Evrope. Osim hrasta, šuma je bogata je grabom i lipom, zastupljeni su topola, dren, zova i divlja ruža. U jednom delu šume raste sremuš, dok je na proleće ima dosta šumskih jagoda, u močvarnim delovima ima perunike, a veoma je zastupljena i kopriva.

U šumi je evidentirano 108 vrsta ptica odnosno 30% ukupnog broja vrsta ptica zabeleženih u Srbiji. Takođe, tu su 10 vrsta vodozemaca i gmizavaca, od čega čak 8 vrsta je zaštitićeno zakonom. Od divlje životinje, koje slobodno lutaju šumom, mogu se videti zečevi i srndaći. U šumi svinjare drže svoje svinje, a mogu se naći i divlje svinje, koje se hrane žirevima. Tu živi i veliki broj insekata, od kojih su posebno zapaženi komarci, obadi i stršljenovi.

U Bojčinskoj šumi se održava manifestacija "Bojčinsko kulturno leto".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Bojčinsko kulturno leto" je kulturno-umetnička manifestacija koja se organizuje na otvorenoj letnjoj sceni u Bojčinskoj šumi u Progaru. Program manifestacije se sastoji od pozorišnih predstava, koncerata i drugih oblika scenskih nastupa, koji se izvode svakog vikenda tokom letnjih meseci, a besplatni su za sve posetioce.

MALO POZNATA BEOGRADSKA ŠUMA Prelepa za izlete i šetnje, a leti se u njoj održava Printscreen
 

 

 

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading