GRAD ROK MUZIKE I MLADIH TALENATA 1966. godine pocelo je interesovanje Zaječaraca za novu vrstu muzike koja je imala sve više poklonika i ljubitelja

Jelena Vamović

14:05

Manifestacije 0

Jedna od najpoznatijih manifestacija rok muzike u regionu ali i šire.

GRAD ROK MUZIKE I MLADIH TALENATA 1966. godine pocelo je interesovanje Zaječaraca za novu vrstu muzike koja je imala sve više poklonika i ljubitelja
shutterstock

 

Gitarijada je muzički festival koji se održava u Zaječaru. 1966. godine, kada je rock and roll privlačio mnogo mladih ljudi, pocelo je interesovanje mladih Zaječaraca za novu vrstu muzike koja je imala sve više poklonika i ljubitelja.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Počinju da se formiraju prve rok grupe na samo u Zaječaru, nego i u celoj Timočkoj Krajini. Tada se rodila ideja za organizovanjem lokalne Gitarijade koja bi privukla ljubitelje rok muzike iz Zaječara i okoline. Gitarijada je iz male lokalne manifestacije vremenom prerasla u veliku balkansku rok manifestaciju.

Prvobitni cilj i osnvni moto festivala bilo je takmičenje mladih neafirmisanih grupa. Mnogi bendovi su se minulih godina na njoj takmičili, nastupali, pobeđivali i kasnije postajali poznati i priznati bendovi. Gitarijada okupila je i okuplja na hiljade mladih iz cele zemlje i regiona. Na festivalu, osim demo bendova i njihove promocije, možete čuti i legendarne bendovem koji su sa svetske scene ili ex yu područja.

shutterstock

 

Gitarijada je obogatila svoje programe sadržajima poput Moto skupa, Kolonije vajara i slikara, masovnim koncertima na stadionu, uz prateću zvučnu, svetlosnu, video scenografiju i direknim TV prenosima. Naravno, svega toga ne bi bilo bez velike volje i entuzijazma mladih Zaječaraca i velike pomoći i podrške grada Zaječara.

shutterstock

 

Računa se da je na svim dosadašnjim Gitarijadama nastupilo preko 1200 neafirmisanih bendova. Svake godine u vreme Gitarijade, Zaječar poseti desetine hiljada turista iz cele Evrope. Na  Zaječarskoj gitarijadi, biraju se dve nagrade. Nagrada žirija i nagrada publike. Nekada se ukusi poklapaju a često se razlikuju pa nagrade pripadaju različitim takmičarima.

 

BILLY IDOL na GITARIJADI:

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading