NOVI SAD GRAD KULTURE Otvoreno 68. Sterijino pozorje

Lepote Srbije

18:00

Manifestacije 0

Sterijino pozorje, 68. po redu, pod sloganom "Čovečnost-Usponi i sunovrati" počelo je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i trajaće do 3. juna.

NOVI SAD GRAD KULTURE Otvoreno 68. Sterijino pozorje
ALO/Aleksandar Nalbantjan

 

Prema rečima reditelja Jagoša Markovića, čijom besedom je otvorena ovogodišnja manifestacija, najveća nagrada je davati publici i služiti požorištu.

- Moramo čuvati Pozorje. I kad je najbolje, i kad to nije, i kad smo ponosni na njega, i kad smo ljuti na njega – moramo ga čuvati, jer je malo vrednosti koje traju u vremenu, a samo se one računaju. Privilegija je biti na sceni i u njenoj blizini. Cena je velika odgovornost, ali ona donosi onu opojnu slobodu. Pozorište ne menja svet, ono menja čoveka i to dobro se tek posle širi kapilarno - istakao je Marković, a prenosi Tanjug.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sinoć je odigrana prva po redu predstava “Deca”, opera u 17 pesama uz muziku Irene Popović koja potpisuje i režiju, a prema romanu Milene Marković, dobitnice Ninove nagrade.

U takmičarskom delu programa biće izvedeno osam predstava, a selektor Sterijinog pozorja je izjavio da nas i ove godine očekuju veličanstvene predstave i da je glavni kriterijum pri odabiru bila njihova estetska vrednost.

O Sterijinim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: Ljiljana Pešikan Ljuštanović u ulozi predsednice žirija, Ista Stepanov, Jure Novak, Valentin Vencel i Ivan Medenica.

Predstava koja će biti odigrana u čast nagrađenih je “Slika nepoznatog”, a u netakmičarskoj međunarodnoj selekciji “Krugovi” biće izvedene tri predstave.

Nikola Tesla

Nikola Tesla 1900. prvi zamislio internet – i to bežični i multimedijalni

Manifestacije

12:00

10 jul, 2024

Srpskoj javnosti je nedovolјno poznato da je Nikola Tesla prvi na svetu zamislio internet i to predstavio još 1900. godine, u svom projektu bežičnog prenosa „Svetski sistem“. Upravo o tome govori multimedijalni projekat „Tesla prvi zamislio internet“, čiji je veb-sajt teslainternet.rs ovih dana pušten u rad, u čast Teslinog rođendana.

Komentari(0)

Loading