NAJPOZNATIJI VALJEVSKI BREND Čvarci na malo drugačiji način

Aleksandar Stanojevic

16:20

Manifestacije 0

Manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja.

NAJPOZNATIJI VALJEVSKI BREND Čvarci na malo drugačiji način
printscreen youtube

 

Prvi festival duvan čvaraka održan je na verski praznik Miholjdan 12. oktobra 2006. godine u Valjevu. Inicijator i organizator prvog festivala je valjevski mesar Slavan Batočanin, zajedno sa Udruženjem mesara i Kulturno prosvetnom zajednicom grada Valjeva.

Na prvom festivalu koji je bio promotivnog tipa, učestvovalo je 12 mesara iz Valjeva, koji su u kazanima (oranijama) na keju reke Kolubare, iscedili oko dve tone svinjske masti i pripremili oko 300 kg duvan čvaraka, koje su podelili posetiocima i gostima manifestacije. Inače, Batočanin je u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine dobio sertifikat u kom je upisan kao vlasnik žiga, odnosno brenda duvan čvaraka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ValjevskaPosla (@valjevskaposla)

Manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja, održava se svake godine u drugoj nedelji oktobra i okuplja veliki broj posetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova, od kojih mnogi imaju priliku da vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod, koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde na planeti ne priprema na ovakav način.

Tajna dobrih duvan čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuvanju, posle kog se prže, a potom cede kroz lanenu tkaninu.
Manifestacija se tradicionalno održava u centru grada, na platou ispred Centra za kulturu, kao i na keju reke Kolubare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Valjevsko pivo (@valjevskopivo)

U takmičarskom delu festivala najbolji mesari na keju reke Kolubare se takmiče u pravljenju duvan čvaraka, koje ocenjuje stručni žiri i proglašava pobednike.
Izložbeno-prodajni deo festivala se održava na platou Centra za kulturu, gde posetioci mogu kupiti različite proizvode kao što su med, rakije, vina, zimnice, suhomesnati proizvodi, suveniri, sušeno voće, rukotvorine od drveta…Manifestaciju prati i bogat kulturno-umetnički i zabavni program.

(Izvor: festivalduvancvaraka.rs)

krompir

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan

Manifestacije

11:00

31 maj, 2025

Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Komentari(0)

Loading