Manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja.
printscreen youtube
Prvi festival duvan čvaraka održan je na verski praznik Miholjdan 12. oktobra 2006. godine u Valjevu. Inicijator i organizator prvog festivala je valjevski mesar Slavan Batočanin, zajedno sa Udruženjem mesara i Kulturno prosvetnom zajednicom grada Valjeva.
Na prvom festivalu koji je bio promotivnog tipa, učestvovalo je 12 mesara iz Valjeva, koji su u kazanima (oranijama) na keju reke Kolubare, iscedili oko dve tone svinjske masti i pripremili oko 300 kg duvan čvaraka, koje su podelili posetiocima i gostima manifestacije. Inače, Batočanin je u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine dobio sertifikat u kom je upisan kao vlasnik žiga, odnosno brenda duvan čvaraka.
Manifestacija koja je posvećena brendu valjevskog kraja, održava se svake godine u drugoj nedelji oktobra i okuplja veliki broj posetilaca iz valjevskog kraja, ali i gostiju iz drugih gradova, od kojih mnogi imaju priliku da vide kako se spremaju čvarci po recepturi staroj dvesta godina, ali i da degustiraju ovaj jedinstveni proizvod, koji je izum valjevskih mesara i koji se nigde na planeti ne priprema na ovakav način.
Tajna dobrih duvan čvaraka je u njihovom dugotrajnom kuvanju, posle kog se prže, a potom cede kroz lanenu tkaninu.
Manifestacija se tradicionalno održava u centru grada, na platou ispred Centra za kulturu, kao i na keju reke Kolubare.
U takmičarskom delu festivala najbolji mesari na keju reke Kolubare se takmiče u pravljenju duvan čvaraka, koje ocenjuje stručni žiri i proglašava pobednike.
Izložbeno-prodajni deo festivala se održava na platou Centra za kulturu, gde posetioci mogu kupiti različite proizvode kao što su med, rakije, vina, zimnice, suhomesnati proizvodi, suveniri, sušeno voće, rukotvorine od drveta…Manifestaciju prati i bogat kulturno-umetnički i zabavni program.
Grad Čačak i Ministarstvo za brigu o selu potpisali su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava za realizaciju manifestacije „Miholjski susreti sela“. U ime Grada Čačka, ugovor je potpisala pomoćnica gradonačelnika Marjana Petronijević.
Više od 30 ekipa juče je ukrstilo svoje varjače u čačanskom selu Prijevor i odmerilo snage na tradicionalnoj Gulašijadi , koja se ove godine održava 11. put. Na takmičenju učestvovale su ekipe iz Srbije, ali i iz inostranstva.
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.
Komentari(0)