LIČKA OLIMPIJADA Zanimljivo takmičenje sa starim veštinama

M. M.

11:10

Manifestacije 0

U devet disciplina takmiče se ekipe u kojima ima do 15 članova uključujući i vođu, harambašu.

LIČKA OLIMPIJADA Zanimljivo takmičenje sa starim veštinama
printscreen

 

U Apatinu se već tradicionalno organizuje manifestacija na kojoj se učesnici nadmeću u veštini i snazi. „Lička olimpijada“ ili „lički višeboj“  je ustanovljena kao povod i mesto druženja, bratimljenja i produbljivanja prijateljskih veza sa Ličanima, njihovim potomcima i prijateljima, iz drugih krajeva, enklava i dijaspora srpskog naroda.

Ali kakve veze ima Apatin sa Likom?! Iako se nalazi u stotinama kilometara dalekoj Bačkoj, Apatin je grad u kome živi ogroman broj Srba iz Like. Naseljavanja Apatina i okolne Prigrevice Ličanima dešavalo se u nekoliko talasa. Posle Drugog svetskog rata porodice kolonizatora su naselile plodnu ravnicu Apatina. Poslednji talas doseljenika iz Like je usledio nakon etničkog čišćenja Republike Srpske Krajine u operaciji „Oluja“.

 

privatna arhiva

 

U devet disciplina takmiče se ekipe u kojima ima do 15 članova uključujući i vođu, harambašu. Za svaku disciplinu prijavljuje se po jedan član ekipe, osim za disciplinu nadvlačenja konopca u kojoj se prijavljuje po 10 takmičara. Jedan takmičar može učestvovati u najviše dve pojedinačne discipline i disciplini nadvlačenja konopca. U svakoj  disciplini se boduju četiri najbolja takmičara, a pobedu odnosi ekipa koja skupi najviše bodova posle svih devet disciplina. Discipline su: vučenje kuke, skok u dalj iz mesta, pretezanje štapa, trčanje po brvnu, obaranje ruke, skok u vis iz mesta, penjanje uz stožinu, bacanje kamena sa ramena i nadvlačenje konopca.

 

Komentari(0)

Loading