LEPOTE LEVČA I OKOLINE Manifestacija u znaku narodnih običaja i sabornosti

M. M.

11:42

Manifestacije 0

Privlačni ambijent i okolina samog manastira je bila odlična osnova za  pojavu se narodnog stvaralaštva i narodne umetnosti u programu.

LEPOTE LEVČA I OKOLINE Manifestacija u znaku narodnih običaja i sabornosti
printscreen youtube

 

Već više od 50 godina održava se sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“. Prvi sabor održan je 1970. godine na inicijativu kulturnih, prosvetnih i zdravstvenih radnika Belušića.

Program prvog sabora se sastojao iz dva segmenta: nadmetanje u narodnom višeboju (skok s motkom, bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, bacanje bombe u cilj i nadvlačenje konopca) i izbor najboljeg pevača amatera.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Promena u programu sabora dešava se nakon prelaska sedišta održavanja u portu manastira Kalenića. Privlačni ambijent i okolina samog manastira je bila odlična osnova za  pojavu se narodnog stvaralaštva i narodne umetnosti u programu.

printscreen youtube

Na letnjoj pozornici sabora svake godine prođe četredesetak kulturno-umetničkih društava sa preko 1200 izvođača  iz Šumadije i Pomoravlja, Župe, Levča i ostalih delova Srbije, sa Vojvodinom i Kosmetom, na saboru se pojave i srpska kulturno-umetnička društva iz Mađarske i Rumunije, kao i iz drugih zemalja.

U toku sabora organizuju se mnoge izložbe narodne radinosti i likovne kolonije, kao i zanimljivi izbori najdužeg brka i najduže pletenice i najbolje očuvane muške i ženske narodne nošnje.

Cilj sabora „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ negovanje narodnih običaja i narodne radinosti, već i prilika da se prikažu lepote života na selu, kao i prilika da se mladi koji su napustili levačka sela, vrate na ognjišta njihovih predaka.

 

printscreen youtube

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading