LEPOTE LEVČA I OKOLINE Manifestacija u znaku narodnih običaja i sabornosti

M. M.

11:42

Manifestacije 0

Privlačni ambijent i okolina samog manastira je bila odlična osnova za  pojavu se narodnog stvaralaštva i narodne umetnosti u programu.

LEPOTE LEVČA I OKOLINE Manifestacija u znaku narodnih običaja i sabornosti
printscreen youtube

 

Već više od 50 godina održava se sabor „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“. Prvi sabor održan je 1970. godine na inicijativu kulturnih, prosvetnih i zdravstvenih radnika Belušića.

Program prvog sabora se sastojao iz dva segmenta: nadmetanje u narodnom višeboju (skok s motkom, bacanje kamena s ramena, skok iz mesta, bacanje bombe u cilj i nadvlačenje konopca) i izbor najboljeg pevača amatera.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Promena u programu sabora dešava se nakon prelaska sedišta održavanja u portu manastira Kalenića. Privlačni ambijent i okolina samog manastira je bila odlična osnova za  pojavu se narodnog stvaralaštva i narodne umetnosti u programu.

printscreen youtube

Na letnjoj pozornici sabora svake godine prođe četredesetak kulturno-umetničkih društava sa preko 1200 izvođača  iz Šumadije i Pomoravlja, Župe, Levča i ostalih delova Srbije, sa Vojvodinom i Kosmetom, na saboru se pojave i srpska kulturno-umetnička društva iz Mađarske i Rumunije, kao i iz drugih zemalja.

U toku sabora organizuju se mnoge izložbe narodne radinosti i likovne kolonije, kao i zanimljivi izbori najdužeg brka i najduže pletenice i najbolje očuvane muške i ženske narodne nošnje.

Cilj sabora „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ negovanje narodnih običaja i narodne radinosti, već i prilika da se prikažu lepote života na selu, kao i prilika da se mladi koji su napustili levačka sela, vrate na ognjišta njihovih predaka.

 

printscreen youtube

Komentari(0)

Loading