NAJRASKOŠNIJI MANASTIR MORAVSKOG STILA U ovom manastiru je Karađorđe kumovao Ljubici i Milošu Obrenoviću

M. M.

21:00

Turizam 0

Verovatno najlepši manastir izgrađen u moravskom stilu , a po nekima najlepši od svih istočnohrišćanskih svetinja.

NAJRASKOŠNIJI MANASTIR MORAVSKOG STILA U ovom manastiru je Karađorđe kumovao Ljubici i Milošu Obrenoviću
shutterstock

 

U srpskom graditeljstvu izgled i bogatstvo svetinja svedočilo je bogatstvu i prosperitetu zadužbinara ali i čitave države. Od prvih skromnih zadužbina u vreme Stefana Nemanje, preko monumentalnih i prebogatih zadužbina kralja Milutina, Stefana Dečanskog i cara Dušana pa sve do omanjih crkava u toku turske okupacije.

Jedan stil graditeljstva je posebno interesantan. U pitanju je tzv. moravski stil  graditeljstva. Ovaj stil građenja je rođen u Lazarevoj Srbiji, koja se prostirala na tri Morave, otkud i ime moravski stil . Ono što je toliko interesantno i upečatljivo kod svetinja u ovom stilu je posebna ukrašenost fasade i prelepe rozete. Iako su po dimenzijama manje od zadužbina iz najbogatijeg perioda srpske srednjovekovne države, Ljubostinja, Lazarica, Ravanica, plene svojom lepotom i izgledom.

Verovatno najlepši manastir izgrađen u moravskom stilu , a po nekima najlepši od svih istočnohrišćanskih svetinja, je Kalenić. Nalazi se nedaleko od Trstenika, u Levču na obroncima Gledićkih planina. Manastirska crkva je posvećena Vavedenju Presvete Bogorodice, a izgrađena je početkom 15. veka.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Naša lepa Srbija (@_nasa_lepa_srbija)

Ko su bili zadužbinari Kalenića još uvek nije utvrđeno, ali se pretpsotavlja da je ktitor protovestijar Boggad, dvorjanin despota Stefana Lazarevića. U manastiru nije bilo prekida života dužeg od nekoliko decenija, a na početku 18. veka u njega dolaze i obnavljaju ga morački monasi.

Mnogobrojne poznate istorijske ličnosti su posećivale ovaj manastir, a zanimljiv je podatak da su se 1806. godine u Kaleniću venčali Miloš Obrenović i Ljubica, a kum im je bio Karađorđe Petrović. Kalenić je takođe mesto gde su se knez i kneginja pomirili nakon što je Ljubica ubila Miloševu ljubavnicu.

Lepotom kalenića je bio zasenjen i Vasko Popa koji je očaran freskama ovog manastira napisao pesmu Kalenić.

Otkuda moje oči
Na licu tvome
Anđele brate

Boje sviću
Na ivici zaborava

Tuđe senke ne daju
Munju tvoga mača
U korice da vratim

Boje zru
Na lakoj grani vremena

Otuda tvoj inat lepi
U uglu usana mojih
Anđele brate

Boje gore
Mladošću u mojoj krvi

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Byzantine Architecture and Art (@byzantinearchitecture)

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading