AUTENTIČNA SRPSKA KUĆA SA KRAJ 19. VEKA Ovde je rođena srpska heroina

M. M.

20:30

Manifestacije 0

Sve dok nije bila ranjena u grudi niko nije znao njen pravi identitet.

AUTENTIČNA SRPSKA KUĆA SA KRAJ 19. VEKA Ovde je rođena srpska heroina
Printscreen youtube

 

Milunka Savić rođena je 1889. godine u selu Koprivnica u blizini Jošaničke Banje. Proslavila se učešćem u ratovima u kojima je Kraljevina Srbija učestvovala od 1912. do 1918. godine.

Na početku Prvog balkanskog rata prerušena u muškarca prijavila se kao dobrovoljac u srpskoj vojsci pod imenom Milun. Sve dok nije bila ranjena u grudi niko nije znao njen pravi identitet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WORLD BOSS/SICK TOUCH (@zutiofficial)

Proslavila se kao bombaš Drinske divizije prvog poziva, bila je borac u opsadi Skadra, Kolubarskoj bici, bombaš slavnog Drugog pešadijskog „Gvozdenog puka“ Moravske divizije i drugim akcijama. Preživela je i veliku austro-ugarsku i bugarsku ofanzivu i povlačenje preko Albanije. Na Solunskom frontu dobila je čin pešadijskog narednika i postavlјena je za komandira jurišnog voda.

Nosilac je dve vojne zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, zlatne medalјe za hrabrost „Miloš Obilić“, dve francuske legije časti, Ordena za hrabrost, Albanske spomenice i spomenice Solunskog fronta. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom „Ratni krst sa zlatnom palmom“. Posle rata, posvetila se ulozi majke i hranitelјice više od tridesetoro dece.

Godine 2015. obnovljena je Milunkina rodna kuća na istim temeljima na kojima se nalazila stara, a tehnika i materijal koji su korišćeni prilikom obnove su isti kakvi su bili davno kada je kuća napravljena. U kući se nalazi etnološka postavka sa predmetima koji datiraju iz vremena kada je Milunka živela u Koprivnici (prva polovina XX veka).

Manifestacija ,,Dani Milunke Savić“, posvećena Milunki Savić, organizuje se od 2016. godine, početkom oktobra u Jošaničkoj Banji. Organizator manifestacije je Centar za kulturu „Gradac“ iz Raške.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kalehedj (@___kalehedj__official)

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading