AUTENTIČNA SRPSKA KUĆA SA KRAJ 19. VEKA Ovde je rođena srpska heroina

M. M.

20:30

Manifestacije 0

Sve dok nije bila ranjena u grudi niko nije znao njen pravi identitet.

AUTENTIČNA SRPSKA KUĆA SA KRAJ 19. VEKA Ovde je rođena srpska heroina
Printscreen youtube

 

Milunka Savić rođena je 1889. godine u selu Koprivnica u blizini Jošaničke Banje. Proslavila se učešćem u ratovima u kojima je Kraljevina Srbija učestvovala od 1912. do 1918. godine.

Na početku Prvog balkanskog rata prerušena u muškarca prijavila se kao dobrovoljac u srpskoj vojsci pod imenom Milun. Sve dok nije bila ranjena u grudi niko nije znao njen pravi identitet.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by WORLD BOSS/SICK TOUCH (@zutiofficial)

Proslavila se kao bombaš Drinske divizije prvog poziva, bila je borac u opsadi Skadra, Kolubarskoj bici, bombaš slavnog Drugog pešadijskog „Gvozdenog puka“ Moravske divizije i drugim akcijama. Preživela je i veliku austro-ugarsku i bugarsku ofanzivu i povlačenje preko Albanije. Na Solunskom frontu dobila je čin pešadijskog narednika i postavlјena je za komandira jurišnog voda.

Nosilac je dve vojne zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, zlatne medalјe za hrabrost „Miloš Obilić“, dve francuske legije časti, Ordena za hrabrost, Albanske spomenice i spomenice Solunskog fronta. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom „Ratni krst sa zlatnom palmom“. Posle rata, posvetila se ulozi majke i hranitelјice više od tridesetoro dece.

Godine 2015. obnovljena je Milunkina rodna kuća na istim temeljima na kojima se nalazila stara, a tehnika i materijal koji su korišćeni prilikom obnove su isti kakvi su bili davno kada je kuća napravljena. U kući se nalazi etnološka postavka sa predmetima koji datiraju iz vremena kada je Milunka živela u Koprivnici (prva polovina XX veka).

Manifestacija ,,Dani Milunke Savić“, posvećena Milunki Savić, organizuje se od 2016. godine, početkom oktobra u Jošaničkoj Banji. Organizator manifestacije je Centar za kulturu „Gradac“ iz Raške.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by kalehedj (@___kalehedj__official)

Komentari(0)

Loading