MITROPOLIT ATANASIJE LIMASOLSKI Duhovna pouka o tome kako se izboriti sa brigama

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Mitroplit Atanasije limasolski rođen je 8. februara 1959 u Limasolu gradu na južnoj obali Kipra, gdje i danas stoluje. Bogoslovsko obrazovanje stekao je u Solunu, na aristotelovom univerzitetu, ali je pohađao i monaški, pustinjski univerzitet Svetu Goru. Poznat je po svojim duhovnim poukama, a mi vam prenosimo šta je rekao o brigama, pošastima koja razdire dušu savremenog čoveka i o tome kako rešavati ih na najbolji način.

Mitropolit Atanasije Limasolski
Printscreen

Mitroplit Atanasije limasolski je rekao: -Briga je užasna stvar za duhovni život. Ona je  ogroman  otrov koji ubija ljude. Ne samo duhovni život, već i svetovni život, i ljudske odnose. Vidite kako se porodice raspadaju? Ali zašto?

Otac je preokupiran hiljadama  stvari. I majka je preokupirana hiljadama drugih stvari. Kako ovi ljudi komuniciraju jedni sa drugima?

Stalno se čuje:

"Ne mogu sad! Imam posao da uradim! 

Dete dođe da razgovara sa majkom:

"Mama želim nešto da ti kažem."

- Skloni se! Trenutno radim nešto!

- A kad to nećeš imati posla?

I čovek se zapita:

"Kada nećeš imati posla?"

Brige, brige, brige - ubijaju čoveka. 

I na kraju ostaješ bez ičega... 

Duhovan čovek mora da zna meru. 
Daj sebi limit. 

Reci: što je dosta, dosta je! Dosta za danas! Ne nastavljaj, stani, zaustavi se! 
Stigao si kući - isključi telefone, ostavljaj druge brige po strani, sad si kod kuće, provodi vreme sa porodicom, sa sobom i sa Bogom. Završio je on.

I zaista, u ovim rečima se krije velika istina, koju mi obuzeti svakodnevnim brzim tempom života više kao da ne umemo da sagledamo šta nam je važno, a trebali bi sebi često reći: "Dosta za danas! Ne nastavljaj, stani, zaustavi se!".

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/kultura/vesti/86663/mudre-reci-oca-serafima-petkovica-briga-je-molitva-za-ono-sto-necemo/vest

https://lepotesrbije.alo.rs/zanimljivosti/vesti/87576/otac-predrag-popovic-kako-se-zastititi-od-ljudi-koji-nam-zele-zlo/vest

 

Vladeta Jerotić

"Roditelji koji govore da PODJEDNAKO vole svoju decu LAŽU"

Kultura

13:00

6 septembar, 2024

Poznati srpski akademik, neuropsihijatar i književnik Vladeta Jerotić izneo je niz izuzetno bitnih činjenica o vaspitanju deteta. Samo on je znao da pronikne u suštinu klasične srpske porodice, da nađe koren problema, ukaže na njega i ispravi ga u začetku.

Komentari(0)

Loading