ZAŠTO JE VAŽNO DA PRAVOSLAVNI HRIŠĆANI POSTE SREDOM I PETKOM? Znajte da ne radite to samo zbog SEBE, nego i zbog njih

Lepote Srbije

13:00

Kultura 0

U mnogim religijama nailazimo na pojam posta, koji zauzima veoma važno mesto u životu vernika

ispovedanje
Shutterstock

U prošlosti, post je obuhvatao potpuno uzdržavanje od bilo koje hrane, da bi kasnije kod pravoslavnih hrišćana to podrazumevalo odricanje samo od određene, takozvane “mrsne” hrane. Namirnice koje spadaju u ovu grupu sadrže masnoće životinjskog porekla, ali se u određenom periodu posta pod mrsne namirnice ubraja i hrana pripremljena na biljnim masnoćama.

Sreda i petak su se od najranijih dana u pravoslavlju smatrali danima koji su posvećeni molitvi i postu. Osim u periodu božićnog i uskršnjeg posta, koji traju šest, odnosno sedam nedelja, vernici se tokom cele godine petkom i sredom uzdržavaju od mrsne hrane. Ovaj verski običaj jedino se ne primenjuje tokom “Trapave sedmice”, odnosno, nedelje koja je nakon Uskrsa.

Bez obzira na razna narodna verovanja, post sredom je obavezan u znak sećanja na Judinu izdaju Isusa Hrista, koja se desila tog dana u sedmici. To je događaj koji je prethodio Isusovom stradanju i iz tog razloga crkva je odredila sredu za dan molitve i uzdržavanja od mrsne hrane. Petak se smatra najtužnjim hrišćanskim danom, odnosno danom u sedmici kada je Isus Hrist mučen i razapet na krst. Od davnina, post sredom i petkom je “na vodi”, bez upotrebe ulja i sa unosom sirove ili barene hrane. Ukoliko na ove dane pada praznik označen crvenim slovom ili svetitelj čije je ime u kalendaru odštampano “masnim” crnim slovima, pravi se izuzetak pa tada vernici mogu da konzumiraju hranu pripremljenu na ulju, a od alkohola smeju da piju crno vino.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pored uzdržavanja od hrane, post podrazumeva i uzdržavanje od loših misli, dela i želja. Vernici bi trebalo da izbegavaju bilo kakva veselja i proslave, parovi i supružnici bi trebalo da se uzdržavaju od telesnih zadovoljstava, a crkva ne obavlja venčanja tokom posta.

Iako se u narodu smatra da hrišćani treba da poste ovim danima zbog potomstva i porodice, suština je da tokom bilo kog posta pravoslavci poste zbog duhovnog i telesnog razvoja.

@lepotesrbijee Da li ste znali da oko 70% prinosa šljive odlazi u proizvodnju rakije šljivovice? #fy #fyp #fypシ #foryou #foryoupage #lepotesrbije #srbija #viral #viralvideo #sljiva #rakija #sljivovica ♬ original sound - LepoteSrbije
Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading