ZAŠTO JE VAŽNO DA PRAVOSLAVNI HRIŠĆANI POSTE SREDOM I PETKOM? Znajte da ne radite to samo zbog SEBE, nego i zbog njih
U mnogim religijama nailazimo na pojam posta, koji zauzima veoma važno mesto u životu vernika

U prošlosti, post je obuhvatao potpuno uzdržavanje od bilo koje hrane, da bi kasnije kod pravoslavnih hrišćana to podrazumevalo odricanje samo od određene, takozvane “mrsne” hrane. Namirnice koje spadaju u ovu grupu sadrže masnoće životinjskog porekla, ali se u određenom periodu posta pod mrsne namirnice ubraja i hrana pripremljena na biljnim masnoćama.
Sreda i petak su se od najranijih dana u pravoslavlju smatrali danima koji su posvećeni molitvi i postu. Osim u periodu božićnog i uskršnjeg posta, koji traju šest, odnosno sedam nedelja, vernici se tokom cele godine petkom i sredom uzdržavaju od mrsne hrane. Ovaj verski običaj jedino se ne primenjuje tokom “Trapave sedmice”, odnosno, nedelje koja je nakon Uskrsa.
Bez obzira na razna narodna verovanja, post sredom je obavezan u znak sećanja na Judinu izdaju Isusa Hrista, koja se desila tog dana u sedmici. To je događaj koji je prethodio Isusovom stradanju i iz tog razloga crkva je odredila sredu za dan molitve i uzdržavanja od mrsne hrane. Petak se smatra najtužnjim hrišćanskim danom, odnosno danom u sedmici kada je Isus Hrist mučen i razapet na krst. Od davnina, post sredom i petkom je “na vodi”, bez upotrebe ulja i sa unosom sirove ili barene hrane. Ukoliko na ove dane pada praznik označen crvenim slovom ili svetitelj čije je ime u kalendaru odštampano “masnim” crnim slovima, pravi se izuzetak pa tada vernici mogu da konzumiraju hranu pripremljenu na ulju, a od alkohola smeju da piju crno vino.
Možda vas zanima:

Ovo nipošto ne SMETE DA RADITE za Novu godinu ako postite, veliki je greh: Postoje posebna pravila za tu nedelju BOŽIĆNOG POSTA
Pravoslavni vernici započinju Božićni post koji će trajati 40 dana. Božićni post, jedan od najvažnijih perioda u pravoslavnoj tradiciji, počeo je 28. novembra i traje do 7. januara 2024. godine, odnosno do proslave Božića. Tokom ovog perioda vernici se uzdržavaju od duhovnih i telesnih užitaka, te se posebna pažnja posvećuje proslavi Nove godine. U tim danima vernici se pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika.

DANAS počinje STROGI PETROVSKI POST: Ova DVA PRAVILA treba da ISPOŠTUJE svaki vernik
Petrovski odnosno Apostolski post počinje u ponedeljak 1. jula i trajaće do 11. jula, odnosno do Petrovdana, praznika posvećenom Svetim apostolima Petru i Pavlu.
Možda vas zanima:

Ovo nipošto ne SMETE DA RADITE za Novu godinu ako postite, veliki je greh: Postoje posebna pravila za tu nedelju BOŽIĆNOG POSTA
Pravoslavni vernici započinju Božićni post koji će trajati 40 dana. Božićni post, jedan od najvažnijih perioda u pravoslavnoj tradiciji, počeo je 28. novembra i traje do 7. januara 2024. godine, odnosno do proslave Božića. Tokom ovog perioda vernici se uzdržavaju od duhovnih i telesnih užitaka, te se posebna pažnja posvećuje proslavi Nove godine. U tim danima vernici se pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika.

DANAS počinje STROGI PETROVSKI POST: Ova DVA PRAVILA treba da ISPOŠTUJE svaki vernik
Petrovski odnosno Apostolski post počinje u ponedeljak 1. jula i trajaće do 11. jula, odnosno do Petrovdana, praznika posvećenom Svetim apostolima Petru i Pavlu.
Možda vas zanima:

Ovo nipošto ne SMETE DA RADITE za Novu godinu ako postite, veliki je greh: Postoje posebna pravila za tu nedelju BOŽIĆNOG POSTA
Pravoslavni vernici započinju Božićni post koji će trajati 40 dana. Božićni post, jedan od najvažnijih perioda u pravoslavnoj tradiciji, počeo je 28. novembra i traje do 7. januara 2024. godine, odnosno do proslave Božića. Tokom ovog perioda vernici se uzdržavaju od duhovnih i telesnih užitaka, te se posebna pažnja posvećuje proslavi Nove godine. U tim danima vernici se pripremaju za proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika.

DANAS počinje STROGI PETROVSKI POST: Ova DVA PRAVILA treba da ISPOŠTUJE svaki vernik
Petrovski odnosno Apostolski post počinje u ponedeljak 1. jula i trajaće do 11. jula, odnosno do Petrovdana, praznika posvećenom Svetim apostolima Petru i Pavlu.
Pored uzdržavanja od hrane, post podrazumeva i uzdržavanje od loših misli, dela i želja. Vernici bi trebalo da izbegavaju bilo kakva veselja i proslave, parovi i supružnici bi trebalo da se uzdržavaju od telesnih zadovoljstava, a crkva ne obavlja venčanja tokom posta.
Iako se u narodu smatra da hrišćani treba da poste ovim danima zbog potomstva i porodice, suština je da tokom bilo kog posta pravoslavci poste zbog duhovnog i telesnog razvoja.

„Nečista krv“ Bore Stankovića: Kako je Sofkina sudbina ispričala život u starom Vranju
Roman koji nije samo književno delo, već hronika jedne kulture, mentaliteta i ženske sudbine u patrijarhalnom društvu kraja 19. veka. Sofka iz „Nečiste krvi“ nije samo lik – ona je ogledalo Vranja onog doba.

Slavske šare iz Šumadije: Umetnost crtanja voskom na hlebu koja izumire
U selima oko Kragujevca i Topole, sve do sredine 20. veka negovao se neobičan običaj – ukrašavanje slavskog kolača crtežima od voska. Te šare nisu bile samo ukras, već i molitva, poruka i izraz domaćinske časti. Danas ovu tehniku poznaje samo nekoliko žena u Šumadiji.

Govor duvanja na Pešterskoj visoravni: Kako su pastiri komunicirali zvižducima na vetru
Na prostranstvima Pešterske visoravni, gde se reči gube u vetru, pastiri su razvili poseban način komunikacije – kroz zvižduke. Ovaj gotovo zaboravljeni običaj nazivan „govor duva“ bio je deo svakodnevice stočara koji su provodili dane na otvorenom, daleko jedni od drugih.

Vojislav Ilić Mlađi i zaboravljena poezija o Šumadiji: stihovi u kojima se čuje miris zemlje i zvuk zvona
Vojislav Ilić Mlađi, često u senci slavnog imenjaka, ostavio je snažan pesnički trag u srpskoj književnosti početkom 20. veka. Njegove pesme o Šumadiji, narodu i običajima danas su nepravedno zaboravljene, iako su svedočanstvo o vremenu u kojem se narodna duša pretakala u stih.

Kako se izrađuje glina iz Jadranske Lešnice: zanat koji živi kroz lonce, pećnice i zemljane saksije
U selu Jadranska Lešnica kod Loznice i danas se vadi glina iz lokalnih oranica, koristi se za pravljenje lonaca, crepulja i pećarskih cigli, a znanje se prenosi kroz porodice. Ova glina je cenjena zbog svoje izuzetne čistoće i izdržljivosti.
Komentari(0)