ZVALI SU GA SRPSKI ROTŠILD Kapetan Miša, čovek čiju imovinu naslednici nisu umeli da sačuvaju

Lepote Srbije

17:00

Kultura 0

Miša Anastasijević, poznat i kao kapetan Miša, bio je srpski titularni major, veliki trgovac, srpski rodoljub, učitelj i dobrotvor.

Kapetan Miša
Wikipedia

Njegova životna priča je vredna holivudskog blokbastera. Rođen je 24. februara 1803. na dunavskom ostrvu Poreč, a karijeru je započeo kao carinik na skeli.Već kao dečak započeo je bavljenje trgovinom 1814. godine. Prvo je radio kao sluga u dućanu Tenke Dinulovića, gde je, između ostalog, kuvao i prodavao sapun. Posedovao je poslovnu veštinu pa je uskoro bio među bogatijim ljudima u Srbiji, kupio je prvu lađu za 7.000 groša, zatim postao brodovlasnik, trgovac, političar i zadužbinar.

Kapetan Miša Wikipedia/Kapetan Mišino zdanje
 

Smatran je najbogatijim Srbinom 19. veka, ali i jednim od najimućnijih ljudi Balkana i Evrope. Njegova zaostavština vredela je oko 20 miliona franaka u zlatu u trenutku njegove smrti.

Bio veliki trgovac i organizator raznih balova za beogradsku buržoaziju. Na vrhuncu svoje karijere, zapošljavao je oko 10.000 radnika i imao flotu od 80 brodova. Njegova poslovna veština i uspeh u trgovini doprineli su značajnoj akumulaciji bogatstva. Bio je poznat kao “Princ Dunava” ili “Dunavski Rotšild” zbog svog bogatstva i poslovnih veština. Takođe je bio prvi javni dobročinitelj u Srbiji, što znači da je ulagao u različite projekte i inicijative koje su koristile srpskom narodu.

Oženio se 1825. godine Hristinom Urošević, mlađom ćerkom sveštenika Ilije Uroševića iz Berzaske. Sin jedinac, umro je iznenada sa 6 godina uzrasta, 18. avgusta 1843. godine u Beogradu. U braku sa Hristinom imao je Miša samo preostale  kćerke, njih pet dičnih udavača. Udajom kćerki mirazuša povezao se sa političkim krugovima.

Glavni posao Miše Anastasijevića je trgovina solju, i na početku je bio u ortakluku sa knezom Milošem Obrenovićem. Knez mu je (na Mišino traženje) pozajmio novac, a delili su prihode. Prvi posao je odradio 1828. godine kada je izbio rat između Rusije i Turske. Uzeo je od zabrinutih trgovaca Turaka jednu lađu sa solju i prodao uspešno, krećući se nesmetano Dunavom, koji je bio inače u blokadi. Posredovao je između turskih i srpskih trgovaca.

Paralelno sa unosnom trgovinom solju, Miša je počeo da kupuje nekretnine - spahiluke po južnim vlaškim okruzima.

Kao bogat čovek bio je zainteresovan za politički život kneževine Srbije. Svoj uticaj je dozirano i preko posrednika koristio. Održavao je dobre odnose sa kneževima Milošem Obrenovićem i Aleksandrom Karađorđevićem, ali smatran je za Karađorđevća.

Miša je drugi deo svog života od 1859. godine proveo u Vlaškoj, manje u Bukureštu (gde je i umro u svojoj palati) a više na najvećem imanju u neuglednom mestu Kležani (Đurđu), gde je imao dvor. U dvoru je navodno bilo velikog luksuza, poput upotrebe samo srebrnog pokućstva i najotmenijeg nameštaja dopremljenog izdaleka. Do crkve uz školu, koju je sam podigao vodio je iz dvora naročiti prolaz - zelena aleja, da ne bi spahija bio ometan. O njegovoj bezbednosti su u Vlaškoj brinuli Arnauti, a U Srbiji - Srbi, njih 12 naoružanih ličnih gardista obučenih u narodno ruho.

Bez muškog naslednika koji bi nastavio posao, kapetan Miša je ugasio sve poslove sa solju, koji su definitivno prestali 1866. godine. Od tog trenutka, njegov jedini prihod zasnivao se na renti od spahiluka koje je imao širom Rumunije i Moldavije. Kada je umro 27. januara 1885. u Bukureštu, iza njega je ostalo veliko  nasledstvo.

Nakon  smrti, naslednici su preuzeli  bogatstvo. Međutim, interesantno je da su uspeli da istope celokupno  bogatstvo za manje od 15 godina. Sve što je stekao, nažalost, nije dugo opstalo.

Jedan od najupečatljivijih tragova koji je Miša Anastasijević ostavio je zgrada rektorata u Beogradu, jedna od najlepših i najgrandioznijih zgrada  Beograda, ostala  kao deo njegove zaostavštine i poklon srpskom narodu. Ova impozantna zgrada, se nalazi u centru grada.

Savremenici su ga opisivali kao osobu koja nije bila stroga, niti je imala osobinu tvrdičluka. Bio je čovek široka duha i plemenita srca, voleo je svoju otadžbinu bezgranično i svoje lične interese potčinjavao opštim.

Komentari(0)

Loading