Kada pada PRAVOSLAVNI i KATOLIČKI USKRS 2024. godine?

20:00

Kultura 1

Uskrs kod pravoslavnih vernika najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja

farbanje jaja
Shutterstock

Uskrs ili Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Vaskrsenje Isusa Hrista koje se desilo trećeg dana posle njegove smrti. Pravoslavni Uskrs se ove godine pada 5. maja, dok je katolički Uskrs 31. marta.

Uskrs se uvek slavi nedeljom, a datum se određuje na osnovu određenih proračuna astronomskih merenja. Vaskrs treba slaviti u prvoj nedelji punog meseca posle prolećne ravnodnevice, ali obavezno posle jevrejske Pashe. Uskrs je pokretni praznik i kod pravoslavnih vernika najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja, dok kod katolika uvek pada između 22. marta i 25. aprila.

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Tagovi:

Komentari(1)

Loading
Zoram

14.03.2024 18:46

Kada PADA Uskrs. Kisa pada,neki predmet pada na pod. Pravilno je kazati: Kog datuma je Uskrs. Koje ste Vi skole zavrsili,kukala Vam majka,nepismene.