Običaji od kojih strepi svaka nevesta u Sremu: Ako joj veče pred udaju bace ovo po dvorištu, puca bruka!

Lepote Srbije

12:00

Kultura 0

U sremačkim selima žive stari i neobični običaji od kojih strahuje svaka devojka pred udaju

Običaji od kojih strepi svaka nevesta u Sremu: Ako joj veče pred udaju bace ovo po dvorištu, puca bruka!
Shutterstock

Svaka Sremica koja udaje ćerku, a bogami ženi i sina veče pred svadbu strepi od starog običaja koji i danas živi u sremačkim selima i varošicama - Kupinovu, Ašanji, Deču, Sremskim Mihaljevcima, Pećincima...

Najviše strahuju devojke za udaju i njihove majke jer onda celo selo u trenu sazna s kojim je momkom bila.

Naime, u sremačkim selima veče pred udaju devojke svim momcima s kojima je bila po dvorištu se razbaca slama pa kad svane celo selo sazna s kim se tajno sastajala pre udaje!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Da bruka ne bi pukla, familija buduće neveste dežura po dvorištu noć uoči svadbe.

Obrnuto je retkost, ali se dešava i da u dvorištima devojaka s kojima je budući mladoženja bio zorom osvane razbacana slama.

@lepotesrbijee Iako ovaj vodopad ne pripada listi najviših vodopada u Srbiji, nezvanično nosi titulu najlepšeg ☺️ #lepotesrbije #srbija #prirodnelepotesrbije #vodopad #vodopadtupavica #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #fy ♬ original sound - LepoteSrbije
Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading