DUGO JE PLAKALA, OSETIO SE TAMJANA: Svedočanstvo sa Ostroga

15:00

Kultura 0

Kada posetite Ostrog, čućete ljude koji govore "Idemo kod sveca".

DUGO JE PLAKALA, OSETIO SE TAMJANA: Svedočanstvo sa Ostroga
Shutterstock

Računa se, kao da je Sveti Vasilije živ, u stvari, veruje se da njegov duh obitava u manastiru, a da Božje čudo pokreće i njegovo telo.

Jedno svedočenje o tome preneo je vernicima 11. novembra umirovljeni vladika Atanasije, govoreći o devojci koju je zaposeo bes, a sveštenstvo je spas zatražilo od Svetog Vasilija. Za nesrećnicu su bližnji pomoć najpre potražili u hercegovačkom manastiru Žitomislić.

- Pričali su mi oci, ovde, Ostroški, da su doveli jednu devojku opsednutu besom iz našeg sela Žitomislića. Čitali su oci u manastiru Žitomisliću molitve, pa me zove iguman Danilo šta da radimo? Vodite ga, reko, svecu - započinje umirovljeni vladika Atanasije pred vernicima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Odupirala se - nastavlja on - a đavo progovara iz nje: "Neću ja tamo, tamo će mene zaklati!" Ali su došli. Doveli su je ovde, ona se naslonila na kovčeg i plakala, plakala dugo i onda su je sveli dole da se odmori. Kada su sišli dole, beše naroda ispod stepenica, jedna žena poviče: "Ko je kadio? Sve miriše na tamjan!" Očigledno je da je sveti Vasilije - prenosi ovo svedočenje vladika.

Đevojka je, prema priči vladike Atanasija, počela da povraća.

- Što kaže narod, da creva povrati. Kad se smirila vrate je, prenoći ovde i vrati se potpuno zdrava u Žitomislić i udala se posle nekog vremena. Eto, tako Bog deluje kroz svoje čudotvorce, to je prisustvo božje. Vera jeste prisustvo Božje u nama i ne može zlo đavolje u svetu nadvladati Boga, ne može ni u nama nadvladati, jer je Bog jači od njega - govorio je.

Kako kaže nije prvi put da su ga pobožni ljudi viđali "da siđe sam da kadi".

- Zato su njegove cipele hodane, vidi se da su đonovi išli i viđen je nekad da siđe on da kadi dole. Znači živ je, živoprisutan - svedoči vladika Atanasije, piše Mondo.

Ostrvo Vido

OSTRVO VIDO Simbol srpske golgote, veruje se da ovo treba da uradite kada ga posetite

Kultura

17:00

20 jun, 2024

Ostrvo Vido je mesto sećanja, poštovanja i duboke istorijske veze između Srbije i Grčke. Postoji verovanje da svaki Srbin treba da donese grumen zemlje iz Srbije na ovo sveto tlo, jer naša vojska je ostala zeljna svog zavicaja, mnogi se nikad nisu vratili. A onaj ko odlazi sa Vida trebalo bi da ponese bar jednu šišarku, tako vraća bar jednu napaćenu dušu stradalog vojnika u njegovu Srbiju.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading