MOLITVA NA KRSTOVDAN: Reči koje donose radost i zaštitu od zla

12:00

Kultura 0

Molitva koja se izgovara na Krstovdan - običaj na veliki praznik!

MOLITVA NA KRSTOVDAN: Reči koje donose radost i zaštitu od zla
Printscreen/Youtube

Pravoslavni vernici 27. septembra i 18. januara proslavlja  praznik Krstovdan. Običaj je da se na ovaj dan posti na vodi, a dan se provodi u molitvi. Za Krstovdan čita se akatist časnom krstu, koji počinje sledećim rečima: "Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!"

U molitvama često se primećuju reči "Raduj se!", a šta nam one poručuju? Da je važno negovati optimizam i veru u spasenje, ali takođe da u svakom danu postoji razlog za radost. Zdravlje, ljubav bližnjeg, novi dan, porodica, prijatelji - uvek postoji nekolicina razloga za radost, pa je i poruka Krstovdana - Raduj se!

I danas je važno pogledati u nebo, i zahvaliti se za sve ono što nam donosi radost, ali i za sve izazove koje nas jačaju. Vladeta Jerotić je govorio da molitva najpre treba da počne sa zahvalnošću, pa ne zaboravite i danas da se zahvalite i negujete dobar duh.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na ovaj praznik izgovara se molitva Časnom krstu:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Slava Gospode, Krstu Tvome Časnome! Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji NJegovi, i neka beže od Lica NJegova oni koji ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore:

Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj Časni, za proganjanje svakog protivnika.

O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa Svetom Vladarkom, Đevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek. Amin."

Tagovi:

Komentari(0)

Loading