Prelep srpski običaj još uvek se poštuje u kući Minovića: To su nekada spremale naše bake

13:00

Kultura 0

Mira iz Katrge kod Čačka spremila pogaču Vasilicu za praznik

vasilica
rina

Širom Srbije i regiona danas se proslavlja Mali Božić, ali i pravoslavna novu godinu po Julijanskom kalendaru. U davna vremena brojni običaji bili su vezani za ovaj veliki dan, a neki od njih su se zadržali i danas. S obzirom na to da smo ušli u pravoslavnu Novu godinu, vreme je da malo da se podsetimo tradicije. U čačanskom selu Katrga u brvnari porodice Minović, koja datira skoro dva veka, domaćica Mira i ove godine tradicionalno je zamesila projino belo brašno kako bi napravila pogaču Vasilicu koja će se naći na svečanoj trpezi za pravoslavnu Novu godinu.

- Svake godine u brvnari kraj pročevlja pravim ,,Vasilicu", jer volimo da Vasilijevdan dočekamo sa ovim hlebom na stolu. Pogaču pravim u staro-srpskoj atmosferi u starinskim posudama, koje je koristila moja svekrva, kao i ranije pretkinje pre nje. Pečemo na pročevlju, a ovde sve provodimo sa porodicom sve praznike od Božića, pravoslavne Nove godine, Bogojavljenja, pa do Vaskrsa", rekla je za RINU Mira Minović, prava srpska domaćica iz Katrge.

Ova žena ponosno ističe autentičnost i tradiciju stare Srbije kroz njene verske običaje i naglašava važnost očuvanja porodične harmonije i ljubavi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Vasilica je važna za mir, blagostanje i napredak kuće. Kružiće koje šaram na njoj, obeležavaju svakog člana našeg domaćinstva i to je vid molitve za njegovo zdravlje i napredak", zaključila je Mira.

Dakle, Vasilijevdan je u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom, pada uvek 14. Januara, baš kada počinje pravoslavna Nova godina.

Domaćice bi trebalo na ovaj dan da prave ,,Vasilicu" koja može biti i slana i slatka, a priprema se za mir, blagostanje i napredak pravoslavne porodice.

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Komentari(0)

Loading