JEDAN DETALJ JE MNOGE ZBUNIO Pojavio se venčani list Tita i Jovanke Broz (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Kultura 0

I šta sve zanimljivo otkriva fotka koja kruži društvenim mrežama?

JEDAN DETALJ JE MNOGE ZBUNIO Pojavio se venčani list Tita i Jovanke Broz (FOTO)
Printscreen/Youtube

 

 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kum Ranković, mladoženja bez zanimanja i ispravnog datuma rođenja, mlada 32 godine mlađa, on razveden, ona neudata – tako ukratko glase podaci iz venčanog lista Josipa Broza Tita i Jovanke Budisavljević.

I šta sve zanimljivo otkriva fotka koja kruži društvenim mrežama?

Prvo, mnogima upada u oči to što je Tito imao 32 godine kad se rodila Jovanka, zvanično njegova treća supruga i jedina prva dama.

Primećuju i da je u ovom dokumentu kao njegov datum rođenja naveden 25. maj umesto 7. maj.

Zanimljivo je nekima i to što se iz ovog dokumenta vidi da su navodno stanovali u istoj ulici sa četiri broja razlike.

Pitaju se pojedini i zašto je rukopis isti svuda u venčanom listu.

Kažu neki da je to logično jer je izvod pisao jedan službenik.

„Ovaj dokument je prepis originala zato što potpisi nisu originalni nego piše s. r. Time službenik koji je uradio prepis garantuje da je imao uvid u original dokumenta gde su sve navedene osobe potpisane svojeručno (s.r.). Ovde su navedena njihova imena, ali to nisu potpisi. Uz original dokumenta, uglavnom su odmah izdavane i jedna ili dve kopije koje su služile za razne potrebe korišćenja dokumenata i tretirale su se isto kao original. Po rukopisu se vidi da je ovaj prepis originala uradio upravo matičar koji je i obavio venčanje (Momir Jovanović).“

Ali zanimljivo da je za Tita polje za zanimanje – prazno.

„Ne može da piše bravar kada nije bravar. Bravar je bio verovatno lik čiji je identitet preuzeo koji je poginuo u ratu braneći zemlju. Pomenuti Tito se obrazovao u inostranstvu i spremao za tu ulogu i postavljen je nečijom odlukom da odigra ulogu. Ne znam da li je to bilo jasno ljudima za vreme njegove vladavine. Pričao je kao stranac koji je naučio jezik i nikom ništa.“

Inače, na Jovankinom i Titovom venčanju u aprilu 1952. godine kum je bio Aleksandar Ranković, šef Državne bezbednosti.

U početku gotovo niko u zemlji nije znao da su sklopili brak jer svadba je bila tajna. Ceremonija se odigrala nedaleko od Iloka, u Titovoj vili uz Dunav, u užem krugu ljudi.

Pojedini izvori tvrdili su da je Jovanka praktično politički nameštena Titu kako bi se on malo smirio jer je bio navodno prilično nezasit kad su žene u pitanju. Prema nekim dokumentima, Jovanku je u Titovo okruženje doveo Ivo Krajačić Stevo, načelnik komunističke tajne policije OZNA.

Mada se šuškalo da su se formalno razveli krajem 70-ih godina 20. veka, Jovanka je ostala uz Tita do njegove smrti 1980. godine.

I dok je spolja među njima sve delovalo skladno, njihov odnos nije bio idiličan, pogotovo tih 1970-ih. Poslednjih nekoliko godina njegovog života Jovanka navodno nije ni viđala svog supruga. Pred kraj Titovog života 1978. čak je i britanski ambasador shvatio šta se događa, pa je u London poslao poruku sadržaja: „Tito je potpuno sam!“

Uz njega više nije bilo ni žene ni prijatelja, a ubrzo će početi da se raspada i ono što je stvorio – Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Komentari(0)

Loading