Slika srpske svadbe od pre 90 godina na kojoj ne može da se ne primeti jedan detalj

Lepote Srbije

21:00

Kultura 0

Kako su se svadbe nekada organizovale u Srbiji, ilustruje slika koja je, kako u opisu fotografije piše, nastala tridesetih godina prošlog veka u užičkom kraju. Dobro pogledajte sliku, šta ste prvo primetili?

srpska svadba
Printscreen/Facebook

Slika sa srpske svadbe prikazuje u prvom planu muškarce kako sede za stolom. Ima među njima i dečaka, i skoro niko se ne smeje osim mališana u krupnom kadru. Tu su i trubači jer, kako kažu, nema svadbe u Srbiji bez njih, ni danas ni pre jednog veka. Ali to nije najzanimljivije na ovoj slici.

„Gde su žene na fotografiji?“, pitaju se mnogi. Žena ima, ali van stola, u pozadini, u drugom planu, prenosi Blic Žena.

„Muškarci sede, žene stoje“, „Muškarci sede, žene dvore“, „Bilo je sramota da žena vodi glavnu reč u društvu“, „Istoriju ne možemo promeniti, ali se nadam da smo nešto naučili“ – glase pojedini komentari o tužnoj slici koja prikazuje zanemaren položaj žena u društvu. Fotograf verovatno nije ni slutio da će ovekovečiti na tako plastičan način razlike između žena i muškaraca koje su dolazile do izražaja i na veseljima.

Međutim, nekima slika nije sporna pa kažu: „Ima i žena! Žene stoje i nisu ostale kod kuće nego čekaju da se muškadija najede, pa onda one da sednu. Svadba se pravila tako da svaka domaćica donese po boščaluk sa pitom piletom, pogačom. Domaćin obezbedi rakiju i vino. Svi zajedno jedu, uzimajući po nešto od svake domaćice. Nema ovde šovinizma, tog muškog, žena je kod kuće pere. Svi su tu i žene i muškarci. Radili zajedno i gostili se zajedno. Ne znam gde su to neki dečaci čuli da su samo muški na slavlja išli“.

A i pored rasporeda žena i muškaraca na slici, mnogi primećuju nešto sasvim drugo: „Ovo je izgleda treći dan. Svi izgledaju umorni, a i sofra je ispražnjena“, „Svi imaju kape i marame na glavi. Da li je tada postojao frizer, da ove devojke malo sredi“.

Nekima se ovakva svadba i dopada, a neki kažu da se ništa i nije promenilo. „Ma to je malo možda običaj- muški i deca sede, svadba je prilika da se malo boje jede i pije, a žene su uvek bile poštovane, žena je stub svake kuće“, komentarisali su drugi.

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading