DA LI TREBA NOSITI CRNINU NAKON SMRTI BLISKE OSOBE? Vladika Grigorije dao odgovor sa kojim se mnogi Srbi ne bi složili!

Lepote Srbije

12:00

Kultura 0

Episkop diseldorfski i cele Nemačke vladika Grigorije vernicima pristupa na vrlo savremen način, te im se vrlo često obraća i preko društvenih mreža.

vladika grigorije
Printscreen

Na taj način razbija brojne predrasude o verovanjima i običajima, rešavajići brojne nedoumice kod ljudi. Nedavno se osvrnuo na pitanje nošenja crnine posle gubitke voljene osobe, koje često izaziva oprečna mišljenja kod naroda.

Naime, naše starije generacije, ako i oni konzervativniji Srbi veruju da bi crnina trebalo da se nosi najmanje 40 dana, pa čak i do jedne godine, nakon smrti bliske osobe. Međutim, mlađe generacije neretko ovaj ovbičaj više uopšte ne uzimaju u obzir, jer imaju drugačija uverenja.

– “Da li treba nositi cninu nakon smrti bliske osobe?!” Na ovo pitanje najradije bih odgovorio potpitanjem: Da li je crnina uistinu potvrda da žalimo i tugujemo za nekim?! Proces tugovanja odvija se u nama i za to nam nije neophodan nikakav spoljašni dokaz -istakao je vladika.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vladika Grigorije naglasio je da crnina obično stavlja do znanja ljudima oko nas da smo izgubili nekog bliskog, kako bi se oni obazrivo i s uvažavanjem odnosili prema našem bolu.

– U praksi, neretko se dešava upravo suprotno: u tim danima koji su vrlo teški i izazovni za ožalošćene, crnina privlači tuđu pažnju i to u trenutku kada smo najosjetljiviji i kada su nam ljubopitljivi i sažaljivi pogledi drugih najmanje potrebni – upozorio je i dodao:

– Ne bi trebalo da se nakon smrti bližnjih oblačimo u crno samo zato što to neko od nas očekuje. Ovo je najmanje smislen od svih mogućih razloga kojih možete da se setite – bio je više nego jasan.

Sa druge strane, vladika smatra da ako neko želi i ima potrebu da nosi crninu, to je sasvim u redu da uradi.

– Ali to što neko drugi neće obući crninu ne znači da je taj neko manje voleo i poštovao svoje bližnje, ili da su mu manje značili – kaže episkop diseldorfski.

A posebno je podvukao da je najvažnije da našim bliskim osobama pokažemo koliko nam je stalo do njih, dok su među nama.

– Ukoliko vam slučajno to što ne nosite crninu stvara grižu savesti pred upokojenima, setite se da je mnogo važnije od crnine da im, dok su među vama, svojim delima i pažnjom pokažete da su vam bitni i da ih volite. Sve ostalo je manje bitno, i tiče se forme a ne suštine – zaključio je Vladika Grigorije.

@lepotesrbijee STOPIĆA PEĆINA Prelepa pećina nedaleko od Zlatibora! Stopića pećina je najposećeniji speleološki objekat u Srbiji, koji iz godine u godinu obara rekorde u broju posetilaca! Da li ste posetili ovaj spomenik prirode? #lepotesrbije #turizam #turizamsrbija #fyp #fypシ #stopicapecina #zlatibor ♬ Ghost - Swink
burme

IZNENADIĆETE SE Verovanja o burmama koja kruže među Srbima

Kultura

16:00

19 maj, 2024

Verovanje u moć i simboliku prstena potiče još iz stare ere. Zahvaljujući idealnom obliku, obliku kruga, prsten je doživljavan kao predmet izvanrednih moći. Korišćen je u ritualima i za njega je vezivana specifična simbolika. Ipak, nijedan nije imao takvu moć, kao onaj najvažniji – venčani prsten.

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

KAKO JE KiM DOBILO IME? Naziv koriste samo Srbi

Kultura

21:00

18 maj, 2024

Kosovo i Metohija veoma su značajan deo srpske istorije i tradicije, ali retki su oni koji znaju kako je tako važno podneblje našeg postanka i identiteta dobilo ime. Obe reči u nazivu naše južne pokrajine imaju različito poreklo i veliku simboliku.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading